Verdens kristne bliver stadig mere splittede

Antallet af nye kirkesamfund i verden er steget med 26 procent siden årtusindeskiftet, viser ny rapport

Moderniteten og internettet er to af grundene til, at masser af nye kirkesamfund skyder op rundt om i verden.
Moderniteten og internettet er to af grundene til, at masser af nye kirkesamfund skyder op rundt om i verden. Foto: Sergey Goruppa/colourbox.com.

Det er ikke ligefrem enhed og ensretning, der præger kristne rundt om i verden. I hvert fald ikke hvis man ser på en ny amerikansk rapport, der viser, at antallet af kirker og kirkesamfund er steget med 26 procent siden år 2000.

Det skriver den svenske avis Dagen.se.

Dengang fandtes der 34.100 kirkesamfund rundt om i verden. I sommer lød samme opgørelse på 43.000 samfund. Går man helt tilbage 1900-tallets begyndelse, var verdens kristne samlet i blot 1600 forskellige samfund.

LÆS OGSÅ: Religion sætter dagsordenen i international politik

I samme 100-årige periode er antallet af kristne i verden firedoblet og ligger i dag på 2.180.000.000 personer.

LÆS OGSÅ: Hver tredje er i dag kristen

Den meget omfattende opgørelse fremgår af det amerikanske tidsskrift International Bulletin of Missionary Research.

Avisen Dagen.se har interviewet tre forskere, der sammen giver fire forskellige årsager til tendensen:

1) De evangeliske og pinsebevægelsen
Pinsekirkerne og de evangeliske kirker har ikke samme kirkesyn som de traditionelle kirker.

"Man kan sige, at pinsekirkerne og de evangeliske kirker er en branche i vækst med mange entreprenører," siger Kasja Ahlstrand, professor i missionsvidenskab ved Uppsala universitet.

Hun forklarer, at det ofte fungerer ved, at man "køber et orgel og åbner sit eget". Ofte er det rene familieforetagender. Men hvis en katolik eller ortodoks ville gøre det samme, vil det straks vække postyr.

2) Internettet
Internettet gør, at vi i dag opdager små samfund, som ingen formentlig ville have noteret sig ved årtusindeskiftet.

3) Migration
Mennesker flytter på kryds og tværs af kontinenterne. En del bygger hellere nye samfund i stedet for at gå ind i de eksisterende.

"I Uppsala har vi World Flaming Gospel Ministries International, grundlagt af en nigeriansk præst. De har en hjemmeside, de driver mission i Sverige, og de siger, at de vil ekspandere til Asien og Latinamerika," siger Kajsa Ahlstrand og tilføjer:

"Det er et lille samfund, startet af immigranter. Og som knapt havde været synligt uden internettet."

4) Moderniteten
Moderniteten fører ikke nødvendigvis til sekularisering, lyder en af hovedsætningerne hos den amerikanske religionssociolog Peter Berger. Til gengæld pluraliserer moderniteten religionerne. Ifølge Kajsa Ahlstrand er det forskelligt, hvordan får man får afløb for sin kreativitet og sine entreprenørskab inden for kirkerne.

"Katolikkerne bygger ordner. I USA blev der i 1990-tallet opstartet "Sisters of Life", som har abortmodstand som specialitet. Inden for almindelig protestantismen starter man måske udviklingsprojekter eller fornyer formerne i kirken. Men det sker inden for de strukturer, der allerede findes. Inden for karismatisk kristendom begynder man derimod oftere en ny kirke," siger Ahlstrand.

Hun understreger, at det i dag sjældent er store teologiske uenigheder, der ligger bag kirkesplittelser, som man ellers har været den typiske grund gennem historien.