Verdens lutheranere undgår kontroverser

Også blandt verdens lutherske kirker, som i disse dage holder generalforsamling i Stuttgart, er der konflikt om homoseksualitet og kvindelige præster. Men verdensforbundet har haft held til at nedtone kontroverserne

Biskop Niels Henrik Arendt er nyvalgt til Det Lutherske Verdensforbunds råd. --
Biskop Niels Henrik Arendt er nyvalgt til Det Lutherske Verdensforbunds råd. --. Foto: Peter Kristensen.

Det Lutherske Verdensforbunds generalforsamling finder sted i den tyske by Stuttgart, men interessen for det store arrangement er yderst begrænset i Luthers eget hjemland.

Selvom flere end 1000 mennesker fra lande verden over deltager, nævnes generalforsamlingen, der varer frem til og med tirsdag den 27. juli, ikke med ét eneste ord på byen Stuttgarts hjemmeside. Kun en håndfuld tyske aviser har hidtil offentliggjort reportager fra møderne på forsamlingens første dage.

Ifølge aviserne skyldes den manglende interesse, at Det Lutherske Verdensforbund har udformet et program for dagene, der bevidst undgår vanskelige problemer.

Hovedtemaet i Stuttgart er kirkernes globale kamp mod sult, hvilket kommer til udtryk i ordene fra fadervor: Giv os i dag vort daglige brød. Under dette motto finder flere høringer sted vedrørende spørgsmålene om, hvordan vi skal sikre vores fødevarer i en verden præget af globalisering og klimaændringer. Andre punkter på programmet er de fattige landes ulovlige gældsættelse og bekæmpelsen af aids. Det er også muligt, at temaet seksuelt misbrug bliver diskuteret i løbet af dagene.

Det Lutherske Verdensforbund har brugt generalforsamlingen til at søge forsoning med mennonitterne, en gendøberbevægelse, der var meget forhadt i det 16. århundrede, og som Luthers tilhængere forfulgte voldsomt i årene efter Reformationen.

Til gengæld forsøger ledelsen bevidst at undgå kontroversielle debatter omkring en række aktuelle spørgsmål, fordi man frygter, at forbundet risikerer at blive splittet. Det drejer sig om ordineringen af kvinder og homoseksuelle mænd til præster samt kirkelig velsignelse af homoseksuelle par. Disse tre temaer er ikke til debat i Stuttgart, fordi arrangørerne ved, at de lutherske kirker i Sydamerika og Afrika har en mere konservativ holdning til disse sager end mange kirker på den nordlige halvkugle.

Det Lutherske Verdensforbund har for tre år siden sat en såkaldt samtaleproces i gang om homoseksualitet, og denne proces skal være færdig i 2012.

I Stuttgart har afrikaneren Ishmael Noko, der nu går af som generalsekretær, fremlagt en foreløbig rapport om projektet, men generalforsamlingens ledelse har klart givet til kende, at ud over Nokos tale bør homoseksualitet ikke være på dagsordenen.

Den tyske avis Süddeutsche Zeitung vurderer, at problemerne mellem de rige nordkirker og de fattige sydkirker kun vil vokse. Tidligere var Det Lutherske Verdensforbund præget af det rige Nord, men nu vokser kirkerne eksplosivt i Syd, og det vil skabe mere konflikt. Svenskerne har deres første officielt homoseksuelle biskop, mens Tanzanias kirke har besluttet ikke længere at modtage penge fra andre kirker, hvis de velsigner homoseksuelle par.

"Generalforsamlingen kan ikke ændre den kendsgerning, at der er en konflikt mellem det rige, liberale Nord og det fattige, konservative Syd. I Stuttgart vil vi opleve meget global solidaritet mellem kirkerne, men arrangementet vil også vise, hvor meget de kristne kulturer stræber hver sin vej. Det grundlæggende problem, nemlig at sydkirkerne tænker anderledes end nordkirkerne, vil stadig eksistere og kun forstærkes,"skriver avisen.

Den danske delegation ved generalforsamligen består af 15 deltagere. Delegationslederne er Viborgs biskop, Karsten Nissen, og formanden for Folkekirkens mellemkirkelige Råd, Hanna Broadbridge.

Forsamlingen har valgt folkekirkens kandidat, biskop Niels Henrik Arendt til forbundets råd som afløser for Niels Henrik Gregersen.

Rådets nuværende præsident, biskop Mark S. Hanson fra USA, går af, og den 59-årige biskop Munib Younan står til at blive hans efterfølger. Munib Younan er palæstinesisk lutheraner. Han blev født i en flygtningefamilie i Jerusalem og er kendt for sit kritiske syn på staten Israel.

kirke@kristeligt-dagblad.dk