Katolsk biskop: Vi er i en situation, der kræver stor tillid til Gud

Den seneste tid har Czeslaw Kozon tænkt meget på, hvordan coronakrisen kan forklares fra et kristent ståsted. Den katolske biskop i Danmark håber, at påmindelsen om menneskets afmagt vil få flere til at tro på og bede til Gud

”Vi mennesker er vant til at kunne tillade os alt, at kontrollere alt og at kunne handle og bevæge os uden begrænsninger. Men nu bliver vi mindet om vores afmagt, og det må gerne give anledning til, at vi tænker mere på Gud, beder mere og er mere taknemmelige for de ting, vi har til rådighed og må undvære,” siger Czeslaw Kozon, den katolske biskop i Danmark han. – Foto: Leif Tuxen.
”Vi mennesker er vant til at kunne tillade os alt, at kontrollere alt og at kunne handle og bevæge os uden begrænsninger. Men nu bliver vi mindet om vores afmagt, og det må gerne give anledning til, at vi tænker mere på Gud, beder mere og er mere taknemmelige for de ting, vi har til rådighed og må undvære,” siger Czeslaw Kozon, den katolske biskop i Danmark han. – Foto: Leif Tuxen.

Da biskop Czeslaw Kozon gik på prædikestolen den 15. marts, var der et vigtigt budskab, han gerne ville have ud til de danske katolikker: Coronavirussen, der hærger store dele af verden og få dage tidligere havde betydet en nedlukning af store dele af Danmark, skulle ikke ses som en straf fra Gud.

Samme budskab blev understreget ved gudstjenesten den efterfølgende søndag i domkirken, og det er ifølge den katolske biskop i Danmark ikke uden grund. For selvom man ganske vist kan finde passager i Det Gamle Testamente, hvor gudløse samfund straffes med syndflod, sygdom og andre ulykker, så finder Czeslaw Kozon en anden tilgang hos Jesus.

”Der er en passage i Det Nye Testamente, hvor Jesus taler om ulykken ved tårnet i Siloa og Pilatus’ drab på en gruppe galilæere. Her siger han, at hvis man tror, man undslap ulykkerne, fordi man var et bedre eller fejlfrit menneske, så tager man fejl. Ulykker sker meget vilkårligt, og de rammer også gode mennesker. Det er et klart billede på, at man ikke bare kan tolke ulykker som Guds straf,” siger han.

Hvordan coronakrisen så skal forklares, håber Czeslaw Kozon vil åbenbare sig for os med tiden. I den seneste tid har han selv gjort sig mange tanker om, hvordan han som kristen kan forstå situationen i verden lige nu, hvor flere tusinde mennesker dør af covid-19, og hvor alt fra skoler til arbejdspladser, landegrænser og kirker er lukket. I første omgang er hans konklusion, at en krise som denne kræver stor tillid til Gud.

”Hvad end årsagen er, må vi leve med, at der sker ubehagelige ting i verden, som vi ikke kan forklare. Det kan være frustrerende, og det kan gøre, at nogle mennesker sætter spørgsmålstegn ved Guds godhed. Men selvom vi ikke kender Guds planer, må vi ikke miste tilliden til, at der er en mening med det hele,” siger han.

Selvom Czeslaw Kozon fortsat prædiker i den katolske domkirke, sker det bag en lukket kirkedør. For alle offentlige messer i den katolske kirke er aflyst på grund af risikoen for coronasmitte, men gudstjenesterne holdes stadig, da de ses som en vigtig mulighed for kontakt med Gud. Den katolske kirke har opfordret folk til på sociale medier at deltage i både danske og udenlandske messer.

Czeslaw Kozon, katolsk biskop og hans mor Theresa Kozon, fotograferet i barndomshjemmet i Grænge,Lolland. Samt i den katolske kirke i Nykøbing Falster.
Czeslaw Kozon, katolsk biskop og hans mor Theresa Kozon, fotograferet i barndomshjemmet i Grænge,Lolland. Samt i den katolske kirke i Nykøbing Falster.

”I domkirken har vi længe haft livestreaming af vores søndagsmesser, og nu gælder det så også vores messer på hverdagene. Flere andre kirker gør det samme, nu hvor præsten fejrer messen for lukkede døre, alene eller med ganske få til stede. Hvis katolikker ikke vil følge med digitalt, opfordrer vi til, at de i stedet læser søndagens tekster derhjemme og samles som familie og beder,” siger han og tilføjer, at det største savn for katolikker er ikke at kunne gå til nadver.

”Nadveren har stor betydning for katolikker. Vi har noget i den katolske kirke, der hedder åndelig kommunion – åndelig nadver – hvor man kan udtrykke sin tro på nadveren med bøn i stedet. Vi må have tillid til, at Gud er med os, selvom vi ikke kan modtage nadveren fysisk,” siger han.

Derudover bliver det særligt hårdt for mange katolikker ikke at kunne komme i kirke eller gå til nadver under påskedagene i april. Højtiden er forbundet med mange traditioner i den katolske kirke, men en del af dem er nu aflyst. I Rom vil påskefejringerne blive afholdt, uden at de troende er fysisk til stede, og det samme vil ske herhjemme. Paven har de seneste dage opfordret til fællesbøn for at afværge coronakrisen. Og Czeslaw Kozon tror bestemt, bøn kan hjælpe.

”I tider som denne må man give udtryk for, at man tror på Gud og have tillid til, at ens tro og bøn til ham gør en forskel,” siger biskoppen, som tror, at coronakrisen skal ses som en påmindelse om, at vi mennesker står magtesløse over for nogle ting og må indrette vores behov og ambitioner efter det.

”Vi mennesker er vant til at kunne tillade os alt, at kontrollere alt og at kunne handle og bevæge os uden begrænsninger. Men nu bliver vi mindet om vores afmagt, og det må gerne give anledning til, at vi tænker mere på Gud, beder mere og er mere taknemmelige for de ting, vi har til rådighed, og de ting, vi må undvære,” siger han.

I sidste ende håber Czeslaw Kozon, at krisen kan styrke troen hos mennesker.

”Under en krise sætter man måske spørgsmålstegn ved sin måde at leve på. Så en situation som denne kan måske få det til at gå op for folk, at Gud er der, at vi er afhængige af ham, og at vi skal stole på ham.”