Talsmand for Jehovas Vidner: Vi gør, hvad vi kan for fængslet dansker

Russisk aktion mod Jehovas Vidner undrer dansk talsmand Dag-Erik Kristoffersen

En dansk statsborger, der er medlem af Jehovas Vidner, har netop fået forlænget sin varetægtsfængsling i Rusland med fire måneder.
En dansk statsborger, der er medlem af Jehovas Vidner, har netop fået forlænget sin varetægtsfængsling i Rusland med fire måneder. . Foto: HAGLUND MARTIN KURT.

Talsmand for Jehovas Vidner i Danmark Dag-Erik Kristoffersen, en dansk statsborger, der er medlem af Jehovas Vidner, har netop fået forlænget sin varetægtsfængsling i Rusland med fire måneder. Hvad ved I om den aktuelle situation for ham?

"Vi ved, at han er blevet fængslet, fordi han har læst i Bibelen og kommet sammen med sine trosfæller for at tilbede Gud. Det er det eneste, han har gjort. Hvis det er ekstremistisk, så er der utrolig meget, der er ekstremistisk. Appellerne er blevet afvist, og nu skal han sidde i yderligere fire måneder."

"Vi synes, det er virkelig synd for ham og hans hustru. Det er frygteligt, at de er havnet i sådan en situation, fordi vi bliver anset for at være en ekstremistisk gruppe. Vi kan ikke forstå det."

En russisk domstol erklærede i april, at Jehovas Vidner var ekstremistisk og dermed ulovlig. Har I nogen idé om, hvorfor I bliver anset for at være ekstremistiske i landet?

"Vi forstår det slet ikke. Vi elsker vore naboer, vi forkynder for alle. Vi ved ikke selv, hvorfor regeringen ser os som en trussel. Men andre, som ser os udefra og ikke er medlemmer af Jehovas Vidner, siger, det kan være, fordi vi er for aktive og missionerende og dermed bliver set som en konkurrent til den ortodokse kirke i Rusland. Men vi konkurrerer ikke med nogen. Vi gør kun, hvad vi synes, vi skal gøre. Nemlig at forkynde det gode budskab om Jesus Kristus."

Har I kontakt til danskeren i fængslet eller til Jehovas Vidner i Rusland?

"Ikke direkte kontakt, men vi ved, at de gør alt, de kan, for at få ham løsladt. Der var en høring i torsdags, og der blev han varetægtsfængslet i yderligere fire måneder."

Ved I, om andre medlemmer af Jehovas Vidner i Rusland efter denne sag overvejer at forlade landet?

"Jeg ved det ikke og har ikke nogen forudsætning for at sige det. Men det kan godt tænkes, at nogle gør det."

Kan I selv gøre noget yderligere for at hjælpe ham?

"Vi forsøger at yde ham hjælp via den danske ambassade i landet og det danske udenrigsministerium. De gør alt, hvad de kan, så det er vi meget glade for."