Prøv avisen
Initiativprisen 2019

Der var latter og alvor i luften, da afviste kristne sang

Siden december har en gruppe asylansøgere fra Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast dannet et kor, der har givet koncerter i kirker og missionshuse. Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix

Der var både latter og alvor i Bording Missionshus i Midtjylland, da 10 afviste asylansøgere forleden øvede korsang. Siden december har de været en del af det såkaldte Asylkor, der er en af syv finalister i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence

Det var en omfattende opvarmningsseance, der forleden gik i gang i Bording Missionshus ved Ikast. En spinkel kvinde med lyst hår vejledte 10 mandlige asylansøgere i at svinge først den ene arm, så den anden og til sidste begge to i cirkler. De blev instrueret i at varme kæberne op og i at spænde og afspænde mavemusklerne.

De 10 asylansøgere skulle øve korsang, som de har gjort hver måned siden december, i det såkaldte Asylkoret, som en bibelcafé i Bording står for. Det folkekirkelige initiativ er finalist i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence.

Ved opvarmningens maveøvelser pustede den mest fyldige af de 10 korsangere maven så meget op, at han lignede en gravid kvinde. De andre skreg af grin og udbrød noget på farsi, som er et sprog, der tales i Iran. Den lyshårede kvinde Anna Lisbeth Sonne, som leder koret, prøvede lidt forvirret at få dem til at fortsætte med opvarmningsøvelserne. Imens stod flere af dem med tårer i øjnene i forsøget på at undertrykke deres trang til at le.

Den muntre stemning til trods er de 10 korsangere i en alvorlig situation. De bor alle på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast, der huser afviste asylansøgere. Siden 2016 har missionsfolk i Bording drevet en ugentlig bibelcafé for asylansøgerne, hvor der blandt andet synges lovsang og bliver bedt bønner. Det var i den café, at idéen om et asylkor blev født.

Også denne øveaften blev der bedt. De 10 asylansøgere, der alle er kristne konvertitter fra Iran og Irak, indledte aftenen i missionshuset med at læse fra en andagtsbog på farsi. Anna Lisbeth Sonne, der står for koret sammen med Niels Simonsen fra Bording bibelcafé, læste samtidig den samme tekst på dansk sammen med to andre frivillige. Bagefter spurgte korlederen, om nogen havde noget, de skulle bede for.

En mand i skjorte og hættetrøje foreslog at bede for Irans forfulgte kristne.

”Jeg synes, vi skal sige tak, fordi vi kan samles her og lovprise Gud. Og så skal vi bede for de kristne i Iran, der er presset af myndighederne,” sagde han på farsi, hvilket blev oversat til dansk af en af de andre.

Siden december har koret været ude og give koncert 17 forskellige steder. For eksempel i kirker, missionshuse og ved tværkulturelle arrangementer. I aften skal de synge i Gludsted Missionshus syd for Ikast og har derudover tre andre koncertaftener i løbet af den næste måned.