Prøv avisen
Interview

Vi skal give spejdere mulighed for at udvikle sig åndeligt

Når 40.000 spejdere fra ind- og udland i disse dage slår lejr på Kær Vestermark ved Sønderborg, kan de se frem til en uge fyldt med fysiske aktiviteter og socialt samvær. Men også med et mere markant fokus på ånd end tidligere. Foto: FINN FRANDSEN/Ritzau

Spejdernes Lejr, Danmarks største spejderlejr, skal vise vigtigheden af at anerkende hinandens forskellige livssyn, siger funktionschef for Spejderånd Martin Holt Jensen

Når 40.000 spejdere fra ind- og udland i disse dage slår lejr på Kær Vestermark ved Sønderborg, kan de se frem til en uge fyldt med fysiske aktiviteter og socialt samvær. Men også med et mere markant fokus på ånd end tidligere. Det fortæller Martin Holt Jensen, som er funk- tionschef for Event og Spejderånd på Spejdernes Lejr, der holdes hvert femte år og begynder i dag.

”Da vi evaluerede den seneste Spejdernes Lejr i 2012, var der enighed om, at det åndelige skulle have et løft. For pligten mod Gud og det åndelige er et af de grundprincipper, der udgør fundamentet for alt spejderarbejde i verden, og som lejr og bevægelse har vi et ansvar for at give spejdere mulighed for at udvikle sig åndeligt. For nogle er spejderånden netop det, der giver det at være spejder ekstra værdi,” siger han.

Mere konkret har man ved Spejdernes Lejr i år sørget for, at den store økumeniske fællesgudstjeneste holdes på et tidspunkt, hvor den ikke konkurrerer med mange andre aktiviteter, og at lejrens fordybelsesmateriale kan downloades af alle deltagere.

Derudover vil der være et oplevelsesområde centralt på lejren, hvor deltagerne har mulighed for at prøve aktiviteter fra forskellige trosretninger, og de lokale korps er blevet opfordret til at medbringe deres egen lejrforkynder til at stå for det kvarters morgensamling til fordybelse, der finder sted alle dagene. Af de 32 tilmeldte forkyndere er 22 fra folkekirken, mens resten består af baptistpræster, lægprædikanter fra metodistkirken, en præst fra den anglikanske kirke – og en enkelt forkynder fra Kirken for Det Flyvende Spag-hetti Monster, der tilbeder et imaginært spaghettimonster som verdens grundlægger.

”Som bevægelse vil vi gerne vise, at vi lever i en mangfoldig verden, og at det er vigtigt, at vi anerkender hinandens forskelligheder, også religiøst. Vi tror, at det i dag er blevet mere vigtigt at vise, at vi sagtens kan leve sammen, selvom vi har forskellige udgangspunkter og livssyn. Derfor har vi også placeret en kirke og en moské ved siden af hinanden på lejren,” siger Martin Holt Jensen, der forklarer, at der blandt deltagerne er en del muslimske spejdere.

Om deltagerne vil synes, at der er meget eller lidt ånd at finde på Spejdernes Lejr i år, vil ifølge Martin Holt Jensen afhænge af det enkelte korps.

”Det er fælleskorpslig lejr, og derfor vil nogle af de forkyndende korps, som har tradition for andagt og andagtspladser, måske have et indtryk af, at troen ikke er så synlig, som den plejer, mens andre vil finde den meget mere synlig.”