Özlem Cekic: Vi skal huske at være menneske først

Forhenværende folketingspolitiker Özlem Cekic holdt fødselsdagstalen med fokus på flygtninge i går, da Grundtvig fyldte 232 år

Grundtvigs 232 års fødselsdag blev fejret i Vartov i København, hvor Özlem Cekic holdt fødselsdagstale.
Grundtvigs 232 års fødselsdag blev fejret i Vartov i København, hvor Özlem Cekic holdt fødselsdagstale. Foto: Petra Theibel Jacobsen

”Kan man få den her ned?”, lyder det fra forhenværende folketingspolitiker Özlem Cekic, der tripper på tæer for at nå op til mikrofonen. Hun står foran den store statue af salmedigteren N.F.S. Grundtvig i Vartov i København, der danner ramme om fejringen af Grundtvigs 232-års fødselsdag denne tirsdag.

Rådhusklokken runger i gården, da de sidste gæster får fyldt op med proviant i form af kaffe, te og fødselsdagsboller, inden Özlem Cekic tager plads foran forsamlingen. I fødselsdagstalen tager hun udgangspunkt i Grundtvigs ord ”menneske først, kristen så”.

”Flygtningestrømmen er for alvor sat i gang. Grundtvig sagde: 'Menneske først'. Umiddelbart lyder det banalt. Men vi kan se, at vi ikke altid tænker mennesket først,” indledte hun.

”Vi tænker flygtning. Dernæst tænker vi, at det er en, som måske vil true vores eksistensgrundlag. Og andre gange tænker vi, at det vil være en stor økonomisk belastning for landet,” fortsætter hun og fremhæver tendensen til at sætte mennesker i bås frem for at se dem som de mennesker, de er.

”I mange debatter siger man, at de, der ikke ønsker, at Danmark skal oversvømmes af flygtninge, er racister. Det er ikke rigtigt. Disse mennesker er først og fremmest også mennesker. Man kan godt frygte flygtningesituationen uden at være racist,” påpeger hun og erkender, at hun selv har været skyldig i at sætte folk i bås, navnlig efter at hun i løbet af sit politiske liv har modtaget en lang række hademails.

”Jeg har været rigtig bange. Jeg har hemmelig adresse, og der er flere, som har fået tilhold mod at kontakte mig. En dag var der en nynazist, som chikanerede mig. Så sagde min søn: 'Hvorfor hader han dig så meget?',” fortæller Özlem Cekic.

Hun svarede, at det var, fordi de var dumme. I den sammenhæng blev hun konfronteret med spørgsmålet om, hvorvidt man er dum, fordi man hader. I stedet blev hun opfordret til at gå i dialog til trods for frygten for, hvad ophavsmændene til de hadefulde kommentarer ville gøre ved hende, hvis hun mødte dem ansigt til ansigt.

”De slår ikke et folketingsmedlem. Og hvis de slår dig ihjel, bliver du martyr. Det er en win-win-situation,” fik hun at vide i spøg. Netop dialogen mellem mennesker af forskellig holdning skal sikre de frihedsrettigheder, som Grundtvig var med til at etablere, mener hun.

”Passivitet er dræbende. Lad os sammen bygge bro og række hånden ud til de mennesker, vi normalt ikke vil mene, vi har noget tilfælles med,” opfordrer hun og lægger vægt på, at vi alle har et personligt ansvar for at være en del af en løsning, hvor alle tilstås retten til at blive set som ”menneske først” uanset baggrund og religion.

”Forvent ikke, at Christiansborg løser problemet. Christiansborg er en del af problemet. Det er dem, der graver grøfterne. Det er os, der skal række hånden ud til hinanden,” fastslår hun, da talen nærmer sig sin afslutning.

Blandt fødselsdagsgæsterne på rækkerne af hvide klapstole sidder 28 kursister fra faget dansk som andetsprog på VUC Lyngby. Mange af dem tager talen til sig, fordi de selv har oplevet den kløft, der kan være mellem etniske danskere og folk af anden etnisk baggrund.

”Vi oplever nogle ting, som etniske danskere ikke oplever. Det, Özlem gør, er at se tingene fra begge sider. Både de etniske danskeres og de tosprogedes,” siger en af kursisterne.

”Hvis ikke vi kommer i kontakt med hinanden, forbliver vi bange for hinanden,” lyder det fra en anden kursist. Lærer Maria Bjørn har sit eget formål med besøget.

”De skal forstå, hvor stor betydning Grundtvig har haft både politisk og religiøst. Jo større forståelse man har for et lands historie, jo mere forstår man den nutid, man befinder sig i,” siger hun og gengiver Grundtvigs ord: ”Erfaring lærer, at religionsforfølgelse ikke formindsker, men formerer splid og uenighed i et rige.”

Özlem Cekics tale blev efterfulgt af en salmetime i Vartov Kirke, hvor der blev sunget kendte Grundtvig-salmer i Edward Broadbridges engelske gendigtning i anledning af udgivelsen af disse i værket ”Living Wellsprings”.