Vi skal ikke finde Jesus – Jesus finder os

Gode gerninger er ikke en betingelse for at tro, men derimod en naturlig konsekvens af at blive troende, mener erhvervsmand Søren Toft-Jensen

Søndagens tekst viser, at Jesus opsøger mennesker uden betingelser, siger erhvervsmanden Søren Toft-Jensen. – Privatfoto.
Søndagens tekst viser, at Jesus opsøger mennesker uden betingelser, siger erhvervsmanden Søren Toft-Jensen. – Privatfoto.

Det er ikke meget, erhvervsmanden Søren Toft-Jensen har tilfælles med hovedpersonen i søndagens evangelietekst, Zakæus. Men der er alligevel to ligheder mellem dem.

For det første er de begge velhavende, selvom de er kommet til deres formuer på forskellige måder. 67-årige Søren Toft-Jensen etablerede for mange år siden sin egen virksomhed og drev den frem til tidligere i år, hvor han solgte den for cirka en milliard kroner. Overtolderen Zakæus, på den anden side, blev rig ved at handle umoralsk og eksempelvis presse penge ud af mennesker. Men som der står i søndagens tekst, møder han Jesus og beslutter sig for at lade dette møde komme andre til gode.

Det er den anden umiddelbare lighed, han har med Søren Toft-Jensen. For ifølge erhvervsmanden må troen bære frugt. Gode gerninger er ikke en betingelse for at tro, men den naturlige konsekvens af at blive troende er, at man forsøger at gøre noget godt for andre mennesker.

Det er en af de pointer, han får ud af at læse teksten til i morgen, der handler om Zakæus, som opdager, at Jesus rider igennem byen Jeriko. Han ønsker at se ham, men da han er lille af statur, må han kravle op i et træ for at få udsyn.

Da henvender Jesus sig til ham og inviterer sig selv på besøg. Skaren omkring forarges over, at Jesus vil mødes med en umoralsk overtolder, men mødet viser sig at ændre Zakæus’ liv. Han siger til Jesus, at han vil give halvdelen af sin formue til de fattige, og at han vil betale det firedobbelt tilbage, hvis han har presset penge ud af nogen.

”Det er et godt billede på evangeliet. Jesus kommer til ham betingelsesløst, selvom han ved, at han ikke har med et af Guds bedste børn at gøre. Han siger ikke, at han skal gøre sådan og sådan for at være troende. Han opsøger ham og mødes med ham, og ud fra det møde vælger Zakæus at lægge sit liv om,” siger Søren Toft-Jensen.

Erhvervsmanden er vokset op i en kirkelig familie på Langeland. Han blev uddannet auto- og elektromekaniker og startede som 25-årig sin egen virksomhed med navnet Borg Automotive. Her renoverede han brugte bilreservedele, og det skulle vise sig at blive en god forretning.

Virksomheden voksede eksplosivt i de efterfølgende godt 40 år. Tidligere på året solgte han den, og i forbindelse med handlen blev Borg Automotive værdisat til 1,15 milliarder kroner.

I 2011 oprettede Søren Toft-Jensen BorgFonden, der støtter nye idéer og iværksætteri inden for kirkeligt arbejde i Danmark. Bag denne idé lå samme ønske om at lade troen blive efterfulgt af handling, som Zakæus har i søndagens tekst.

”Når kristendommen er blevet éns livsgrundlag, må den have en afsmittende effekt på mange områder. Det skal ikke forstås som gerningsretfærdighed, men som en konsekvens af troen. Jeg havde i nogle år tjent flere penge, end jeg havde brug for, og havde et ønske om at støtte kirkeligt arbejde i Danmark,” siger han.

Det var et ophold i USA, der for alvor fik Søren Toft-Jensens øjne op for dét, at Bibelen kunne tale ind i hans hverdag. Før han tog til USA for at tage en masteruddannelse, kendte han primært den danske folkekirke.

I USA begyndte han i en luthersk frikirke.

”Det åbnede mine øjne for, hvad en kirke også kunne være. Her inviterede man naboen med i kirken, og når præsten prædikede, gik han ikke automatisk ud fra, at det var de samme, der sad i kirken som sidste søndag. Så han droppede indforståethederne. Formen var nutidig og havde større appel til moderne mennesker,” siger Søren Toft-Jensen, som kommer i den lutherske frikirke Borgerkirken i Silkeborg, hvor han desuden er formand for kirkebestyrelsen.

Dermed nærmere vi os endnu et tema i søndagens tekst, nemlig mission. For som Søren Toft-Jensen siger, er Zakæus’ søgen efter det guddommelige på mange måder et godt billede på moderne danskeres søgen.

Ligesom overtolderen kravlede op i træet og betragtede Jesus på afstand, er mange danskere troende, men på afstand, siger han. De besøger kirken til højtider og omfavner den kristne kulturarv, men troen fylder ikke meget i deres hverdag.

Og ligesom Jesus opsøgte Zakæus i træet, skal kirken være bedre til at opsøge de mennesker, mener han.

”Jeg tror, at folkekirken kan gøre det i højere grad. Især fordi det viser sig, at en del sognepræster slet ikke mener, at det er deres opgave. Det passer ikke sammen med, hvad Jesus siger i missionsbefalingen.”

Når det er sagt, er der flere måder at missionere på, siger erhvervsmanden. Det behøver for eksempel ikke foregå via en direkte henvendelse, som Jesus gjorde over for Zakæus.

”Lektien fra søndagens tekst er, at vi ikke skal finde Jesus, men at han finder os. Jesus inviterer sig selv inden for hos Zakæus, og det eneste Zakæus skal gøre, er ikke at afvise ham. Det gælder for alle mennesker.”