Folkemøde: Kirkelige unge opfordrer til at tænke ud af vores lille boble

I dag begynder Ungdommens Folkemøde i København, hvor kirkelige ungdomsorganisationer vil få deltagere til at tænke på andet end politiske besparelser og udspi

Selvom kirken og kristendommen er en vigtig del af KFUM og KFUK’s arbejde, der har en stand på Ungdommens Folkemøde, vil den ifølge frivillig Peter Vittrup ikke fylde mest på folkemødet.
Selvom kirken og kristendommen er en vigtig del af KFUM og KFUK’s arbejde, der har en stand på Ungdommens Folkemøde, vil den ifølge frivillig Peter Vittrup ikke fylde mest på folkemødet. Foto: Torben Christensen.

Når den nye demokratifestival Ungdommens Folkemøde i dag indledes i København, vil nogle temaer sandsynligvis fylde mere end andre. Blandt andet kunne man forestille sig, at ungdomsuddannelser og SU-nedskæringer vil blive diskuteret flittigt blandt deltagere og politikere.

Men der skal også være plads til noget andet. Et blik ud i verden og helt ind i sig selv, som ikke nødvendigvis omhandler politiske besparelser og udspil. Det har den kirkelige børne- og ungdomsbevægelse KFUM og KFUK i hvert fald tænkt sig at sørge for, siger Peter Vittrup, der er frivillig for organisationen på folkemødet.

”Ungdommens Folkemøde er et sted, hvor unge skal engageres i en demokratisk samtale og det, der foregår omkring os. Det er en fin mulighed for at få politikere i tale, men der er samtidig en risiko for, at alt kommer til at foregå inden for de unges egen lille boble. Hvis unge for alvor skal engagere sig i samfundet, bør vi også se ud i verden. Det er det, vores lille stand er der for,” siger han.

Kigger man forbi KFUM og KFUK’s stand i dag eller i morgen, vil dette fokus blandt andet komme til udtryk med de store skolekort over Europa og verden, der er hængt op i teltet, hvor der vil være fællessang, sidde frivillige klar til en samtale og holdes en workshop for gymnasieelever om mental trivsel, nærvær og eftertænksomhed.

Peter Vittrup
Peter Vittrup

Derudover vil der hver dag være seks oplæg fra unge fra de store kristne ungdomsbevægelser YMCA og YWCA i blandt andet Palæstina, Myanmar, Ungarn, Ghana og Indien, fortæller Peter Vittrup.

En deltager fra de palæstinensiske områder vil blandt andet tale om fred og retfærdighed i en situation, hvor det kristne mindretal har det svært, og en pige fra Ungarn vil dele sin personlige oplevelse af hjemlandets ofte kritiserede politiske situation.

”Vi vil gerne opfordre de unge, der kommer til folkemødet, til at være nysgerrige på verden og på de fortællinger, de får fra unge, der lever helt almindelige liv, men under meget anderledes omstændigheder. I en tid, hvor verden kan virke større, farligere og mere kompleks end tidligere, er det vigtigt at få bygget relationer op med mennesker i andre lande,” siger Peter Vittrup.

Selvom kirken og kristendommen er en vigtig del af KFUM og KFUK’s arbejde, vil den ifølge Peter Vittrup ikke fylde mest på folkemødet.

”Vi vil gerne engagere os i samfundet omkring os, og her tror vi, vi gør det bedre ved at arbejde med de værdier, vi tror på, end med store teologiske debatter. Det her folkemøde er et forum, hvor jeg håber, at vi med personlige fortællinger om, hvad de unge i andre lande tror på og drømmer om, kan få folk til at tænke over, hvad der er det vigtige i deres liv. Vi må tage udgangspunkt i de unges hverdag og så forsøge at hæve det op til en snak om værdier.”

Peter Vittrup roser generelt folkemøde-idéen.

”I dag er det vigtigt at give alle en følelse af, at de er med til at træffe beslutninger om, hvor vi er på vej hen i samfundet. Her er Ungdommens Folkemøde et godt initiativ.”