Jytte Abildstrøm: Vi skal værne om gentagelsens glæde

Hun dyrker yoga og mediterer og ses af mange som et menneske, der gennem sit liv har sprængt rammerne for det konforme. Men på et punkt står skuespiller og tidligere teaterchef Jytte Abildstrøm fast: Rør dog ikke ved den gamle højmesse

Jytte Abildstrøm lærte som barn de danske salmer udenad, når hendes farmor hver fjortende dag kom forbi hendes hjem for at hjælpe med at vaske. –
Jytte Abildstrøm lærte som barn de danske salmer udenad, når hendes farmor hver fjortende dag kom forbi hendes hjem for at hjælpe med at vaske. – Foto: Leif Tuxen

Hver morgen lytter den tidligere teaterdirektør Jytte Abildstrøm til morgenandagten på DR’s P2. Så spiser hun morgenmad, dyrker yoga og lytter efterfølgende til Aksel Schiøtz’ fortolkning af 21 danske salmer, mens hun mediterer. Hver dag gentager hun samme ritual om og om igen, og ”gentagelsens glæde” ligger også bag hendes syn på folkekirkens gudstjenester.

Jytte Abildstrøm er som medlem af folkekirken en af de mange danskere, som biskopperne har opfordret til at bidrage til en bred samtale om, hvordan folkekirkens gudstjenester skal se ud i fremtiden. Hvad kan der under ingen omstændigheder undværes eller laves om på, og hvad kunne trænge til at blive støvet af? Til det sidste spørgsmål lyder svaret fra Jytte Abildstrøm: Absolut ingenting!

”Folkekirkens ritualer og gentagelsen af dem synes jeg er mageløst. Og nu er jeg lidt uartig, for jeg ved godt, at ordet fornyelse er kommet ind i alle ender og kanter af vores liv. Men jeg synes, vi skal forædle indholdet i stedet for at forny det. For du kan ikke forny en gulerod, undskyld, jeg siger det. Du skal da være dybt taknemmelig for noget, der har en tradition, dybde og åndelighed i sig,” siger 85-årige Jytte Abildstrøm, der selv er vokset op med danske salmer og fadervor som trofaste følgesvende, selvom hun ikke gennem årene har slidt kirkebænkene.

”Det er ikke fornyelser, der bringer glæder. Der sker så meget omkring os, og så tror vi, at der komme flere kunder i butikken, hvis vi fornyer folkekirken. Men det er jo ikke kunder, man skal tænke på. Man skal tænke på, hvad mennesker har brug for. Vi har brug for Faderen, Sønnen og Helligånden. Vi skal lade det åndelige være lidt i fred og ro.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Jytte Abildstrøm mener ikke, at alt kirkeliv skal foregå uændret. Hun ser blandt andet babysalmesang, kirkekoncerter og fordrag i kirkeligt regi som gode tiltag, der sænker tærsklen til kirkerummet.

”Men selve højmessen synes jeg, vi skal værne om, som den er,” siger hun.

Er der slet ikke noget, du kunne ønske dig anderledes?

”Jeg er ked af at sige det: Nej!”.