Prøv avisen

"Vi vil ikke have noget med dem at gøre. Så enkelt er det"

En flok Jehovas Vidner døbes til et tidligere landsstævne. Arkivfoto. Foto: Brian Rasmussen

På et sommerstævne for nylig omtalte Jehovas Vidner deres eks-medlemmer som smitsomme sygdomme og Satans hjælpere. Vi følger bare Bibelen, siger talsmand for Jehovas Vidner Carit Stypinsky

I sammenligner tidligere medlemmer, som er imod Jehovas Vidner, med Satans medhjælpere og dødbringende sygdomme. Hvorfor?

De formuleringer bygger på det, Bibelen siger i forbindelse med frafaldne, det vil sige dem, der direkte modarbejder den kristne menighed. På det punkt har Bibelen nogle ret klare og meget stærke udtalelser.

LÆS OGSÅ: Jehovas Vidner risikerer racismesag

Hvorfor er det i orden at behandle mennesker dårligt, bare fordi det ifølge jer står i Bibelen?

At have en klar og utvetydig mening om det, andre gør, er ikke det samme som at behandle dem dårligt. Vi tager Bibelen meget bogstaveligt. Vi betragter den som værende Guds ord.

Også selvom det, I siger, kan være i strid med landets love?

Der er meget vide rammer for, hvad man må sige. Det mener jeg bestemt ikke, vi overskrider.

Det grænser ifølge nogle til, at I er på kant med racismeparagraffen. Hvad siger du til det?

Jeg tror ikke på, at det er i modstrid med, hvad der er tilladt. Det må i så fald komme an på en prøve. Vi følger Guds ord, det er vores opgave.

Hvorfor må medlemmer ikke selv bestemme, om de vil tale med familiemedlemmer, der ikke længere er en del af Jehovas Vidner?

Det er også noget, det enkelte Jehovas vidne skal tage stilling til ud fra det, der står i Bibelen. Det enkelte vidne vil være tvunget til at tage stilling til, hvordan han eller hun vil agere over for en frafalden.

LÆS OGSÅ: Jehovas Vidner har fremmet kirurgi uden brug af blod

Hvad er det, Jehovas Vidner frygter ved, at medlemmer taler med tidligere medlemmer, der er kritiske over for Jehovas vidner?

Vi frygter ikke noget. Vi fremfører det budskab, som Bibelen indeholder. Bibelen omtaler dem som en gift, og derfor siger vi, at medlemmer ikke skal have noget med frafaldne at gøre.

Men hvorfor sammenligne tidligere medlemmer med dødbringende sygdomme og Fanden selv?

Det er noget, Bibelen gør, og derfor er vores holdning sådan. Vi mener, vi skal være meget loyale over for de ting, der står i Bibelen.

Burde jeres tro ikke være stærk nok til, at medlemmer kan møde mennesker med en anden tro?

Jo, det er også det, vi gør hele tiden, når vi går fra dør til dør. Men vi opfatter frafaldne som nogle, der har stillet sig uden for den kristne menighed. Vi vil ikke have noget med dem at gøre. Så enkelt er det.

Har du tænkt på, at det kan have psykiske konsekvenser for et menneske, der bliver nægtet at se sine børn eller andre familiemedlemmer?

Det har selvfølgelig konsekvenser, at vedkommende har stillet sig selv uden for den kristne menighed. Alle valg i livet har konsekvenser. Hvis man stiller sig uden for noget, som man har levet sit liv for, kæmpet for og troet på, så kan jeg ikke forestille mig, at man kan vende ryggen til det, uden at det får en konsekvens.

Hvorfor?

Alle valg har konsekvenser.

Du svarer ikke på spørgsmålet. Hvorfor har det konsekvenser at gå ud af Jehovas Vidner og være kritisk over for jer?

Jeg har allerede svaret. Ens valg har konsekvenser.

FAKTA: Jehovas Vidner om frafald i Bibelen

Jehovas Vidner har deres egen bibeloversættelse, som på dansk hedder Ny Verden-Oversættelsen af De Hellige Skrifter.

Ifølge Jehovas Vidner er der bibelsk belæg for at sammenligne tidligere medlemmer med smitsomme sygdomme og Satans hjælpere. Blandt andet ud fra følgende bibelvers:

I er fra jeres fader Djævelen, og I vil gerne gøre hvad jeres fader ønsker. Han var en manddraber da han begyndte, og han stod ikke fast i sandheden, for der er ikke sandhed i ham. Når han taler løgn, taler han i overensstemmelse med sin egen indstilling, for han er en løgner og [løgnens] fader. Johannesevangeliet 8, 44

De udgik fra os, men de var ikke af vores slags. For hvis de havde været af vores slags, ville de være forblevet hos os, men de forlod os, for at det kunne blive gjort kendt, at ikke alle er af vores slags. 1. Johannesbrev 2, 19

Læs hele udskriftet af talerne fra Jehovas Vidners sommerstævne her.