Vielse af homoseksuelle får nordmænd til at forlade kirken

Antallet af udmeldelser stiger markant med udsigten til vielse af homoseksuelle. Det vil være en tragedie, hvis kirken bliver tømt for konservative, lyder det fra biskop, der er imod den nye beslutning

I Norge har man tilladt vielse af homoseksuelle i kirken, og det har haft konsekvenser. Ifølge den norske kristne avis Dagen forlod 900 medlemmer i snit kirken om måneden i første kvartal af året, mens 1092 medlemmer har forladt kirken alene i første halvdel af april. Ifølge den norske kirke fortsatte tendensen i sidste uge, hvor 681 udmeldinger blev registreret fra mandag til onsdag, oplyser kommunikationsrådgiver Siv Thompson.
I Norge har man tilladt vielse af homoseksuelle i kirken, og det har haft konsekvenser. Ifølge den norske kristne avis Dagen forlod 900 medlemmer i snit kirken om måneden i første kvartal af året, mens 1092 medlemmer har forladt kirken alene i første halvdel af april. Ifølge den norske kirke fortsatte tendensen i sidste uge, hvor 681 udmeldinger blev registreret fra mandag til onsdag, oplyser kommunikationsrådgiver Siv Thompson. Foto: .

I Norge har den konservative kristendom i mange år stået stærkt i kirken, men fremtiden er nu usikker, efter at homoseksuelle par ser ud til at kunne lade sig vie fra næste år.

Efter mange års hård debat besluttede kirkens øverste organ, kirkemødet, i sidste uge forventeligt, at der skal udarbejdes et nyt ritual for vielse af par af samme køn, og effekten ser ud til at kunne læses i udmeldelsesstatistikken.

Ifølge den kristne avis Dagen forlod 900 medlemmer i snit kirken om måneden i første kvartal af året, mens 1092 medlemmer har forladt kirken alene i første halvdel af april. Ifølge den norske kirke fortsatte tendensen i sidste uge, hvor 681 udmeldinger blev registreret fra mandag til onsdag, oplyser kommunikationsrådgiver Siv Thompson.

”For to år siden ved kirkemødet, hvor mange troede, at det ville blive vedtaget, så vi samme billede. Denne sag har fået megen opmærksomhed, og det er det, der ligger bag bevægelsen,” forklarer hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 2012, da ægteskab mellem to af samme køn blev indført i Danmark, mistede folkekirken også medlemmer. Det første halve år meldte 12.306 danskere sig ud, hvilket i gennemsnit er cirka det dobbelte af året før, hvor i alt 13.587 forlod kirken.

Ole Preben Riis, der er professor emeritus i religion i moderne samfund ved Universitetet i Agder, er ikke overrasket over, at indføringen af det omstridte ritual har givet en sammenlignelig effekt i Norge.

”Det er ikke foruroligende og minder om Danmark, hvor der umiddelbart kom en reaktion, der så er løjet af. I Norge er der i folkekirken stor lokal variation og rummelighed, der gør, at mange konservative stadig føler sig tilpas inden for kirkens rammer,” forklarer han.

Selvom flere fremtrædende kritikere af forslaget har opfordret de konservative til at blive i kirken, har en præst sagt op, og 256 overvejer det samme, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

I Time Kommune i Sydnorge, der tæller omkring 20.000 indbyggere, er der ingen, der vil vie homoseksuelle. Kjell Børge Tjemsland, der er provst i Time, fortæller, at flere præster er havnet i stormvejr.

”Mange af de præster, der er stået tydeligt frem, har fået ubehagelige tilbagemeldinger, men det er vi forberedt på,” siger han.

Tjemsland kalder kirkens beslutning radikal, men glæder sig over, at præsterne ikke bliver tvunget til at vie par af samme køn.

”Det handler om det helt grundlæggende i, at Gud skabte manden og kvinden til at leve sammen. Slægt skal følge slægt, og et barn skal allerhelst have en mor og en far. Det kan der ikke rokkes ved,” siger han.

I kølvandet på protesterne mod kirkens kommende ritual er det desuden kommet frem, at man flere steder i den norske kirke ikke ansætter homoseksuelle som præster, organister og en række andre stillinger. Vårt Land skriver, at fem bispedømmer ikke ansætter homoseksuelle præster, der bor sammen med deres partner. Et af stederne er Møre bispedømme, hvor biskop Ingeborg Midttømme forsvarer den praksis, som ikke er ulovlig i Norge.

”Vi afviser ikke at ansætte homoseksuelle generelt, men at ansætte samlevende homoseksuelle. Det er en vigtig forskel og er ikke det samme, som at vi ikke accepterer homoseksualitet. Den holdning har vi konservative stadig mulighed for at stå ved i kirken, og derfor vil det være en sorg, hvis de konservative melder sig ud. Vi har et ansvar for at opretholde den fælles kirke med plads til to teologiske grundholdninger,” siger hun.