Prøv avisen

Vielser af homoseksuelle par presser sig på hos Per Stig Møller

Kirkeminister Per Stig Møller (K). Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Den nye kirkeminister overtager en bunke uløste opgaver fra sin forgænger, som blev afsat i går. Homoseksuelles rettigheder i kirken topper listen

Skal homoseksuelle par kunne velsignes og vies i folkekirken?

Det spørgsmål presser sig på for den nyudnævnte kirkeminister, Per Stig Møller (K). En stribe kirkelige aktører tegner et klart billede af, at spørgsmålet om kirkens forhold til homoseksuelle ligger øverst i opgavebunken på den nye kirkeministers bord. Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift, fremhæver uden betænkningstid sagen om kirken og homoseksuelle som den mest presserende opgave.

"Den er vigtig af politiske grunde. Der ser ud til at være politisk stemning for flere rettigheder til homoseksuelle i kirken, og folkekirken har nu haft mulighed for at fremføre sine synspunkter i en høring. Det må være helt naturligt at drage en konsekvens af den høring, og det ville være højst ejendommeligt at gennemføre et udvalgsarbejde, og så ikke gøre det færdigt – uanset om ministeren hedder Birthe Rønn eller Per Stig," siger biskoppen.

Birthe Rønn Hornbech (V) sendte selv i efteråret spørgsmålet om homoseksuelle og registreret partnerskab i kirken til høring i det kirkelige landskab, men siden svarene indløb i december, har sagen ligget stille.

Forelagt det vigtige spørgsmål har Per Stig Møller da heller ikke travlt med at indtage et standpunkt på sin første dag på jobbet.

"Uh, der vil jeg lytte til kloge mennesker, før jeg har en mening," siger den nye kirkeminister til Kristeligt Dagblad.

Blandt de andre øvrige opgaver på kirkeministerens bord er nye regnskabssystemer til landets mere end 2000 menighedsråd, provsteudnævnelser og – ifølge direktør Svend Løbner fra Kirkeligt Medieakademi – en haltende kommunikation.

"Birthe Rønn var ikke god til at komme ud over kanten med kirkens budskab og virkede ofte lidt vred. Der har udviklet sig et kommunikationsmæssigt underskud fra Kirkeministeriet til offentligheden, men jeg tror på, at Per Stig kan skabe en renæssance for ministeriet."

gehlert@k.dk

clausen@k.dk