Reinkarnationspræst svarer på kritik for spiritisme

Sognepræst Annette Berg fra Vig afviser at kunne skabe kontakt til afdøde, men vil ikke afvise, at udtalelser kan have været tolket i den retning. Men lokalt er der folk, der indbyder til afdødekontakt, fortæller præsten

Sognepræst Annette Berg fra Vig i Odsherred har i et tv-program bekendt sin tro på reinkarnation. - Privatfoto.
Sognepræst Annette Berg fra Vig i Odsherred har i et tv-program bekendt sin tro på reinkarnation. - Privatfoto. Foto: Privatfoto.

Sognepræst Annette Berg fra Vig, der tidligere har vakt opsigt med sine udtalelser om sin tro på reinkarnation, tager nu til genmæle i forhold til to tidligere menighedsrådsformænd fra Vig Sogn i Nordvestsjælland, som i Kristeligt Dagblad i går fortalte, at Annette Berg havde tilbudt pårørende kontakt til afdøde ved en begravelse.

”Jeg ved ikke, hvorfor de udtaler sig, som de gør. Det har jeg ingen kommentarer til. Det må du spørge dem om,” siger Annette Berg.

Kan du afvise, at du i den pågældende begravelsestale har sagt noget, der kunne forstås i den retning, som de to tidligere menighedsrådsformænd og en anonym kilde beskriver det som?

”Jeg vil ikke afvise deres udsagn. De har deres bevæggrunde for at sige sådan, men det med at tage kontakt til afdøde, det kan jeg afvise, for det kan jeg ikke. Som præster taler vi om, at vores døde stadig er hos Gud. De er stadig en del af os, de er i vores tanker og hjerte. De er i vores minder og vores erindring og en del os. Det taler vi præster ofte om ved bisættelser og begravelser. Så om det er det, der har ført til, at de har hørt det sådan, det ved jeg ikke,” siger Annette Berg.

Har du prædikenen eller begravelsestalen som et bevis for, hvad der præcis blev sagt til begravelsen?

”Det har jeg muligvis, og det vil jeg gerne begynde at lede efter, hvis biskoppen beder mig om det,” siger Annette Berg.

Selvom hun ikke selv mener at kunne sætte mennesker i kontakt med afdøde, afviser Annette Berg ikke, at andre skulle have den evne:

”Der er folk, der har den slags evner. I hvert fald ifølge, hvad de selv siger.”

Hvem er det?

”Nogle kalder sig clairvoyante. Også her lokalt er der nogle, der kan den slags og indbyder til sammenkomster med afdødekontakt.”

Tror du på, at mennesker kan komme i kontakt med afdøde?

”Det vil jeg ikke udtale mig om. Det lader jeg dem om,” siger Annette Berg.

Hanne Herskind, menighedsrådsformand i Vig Sogn fra 1984 til 1996, er en af de kilder, der i gårsdagens udgave af Kristeligt Dagblad fortalte, at Annette Berg ved en begravelsestale i Vig Kirke for omtrent fem år siden annoncerede, at hun kunne agere medie, hvis de efterladte ville tale med den afdøde. Det udsagn står hun inde for.

”Jeg skal ikke trække noget tilbage. Jeg lyver jo ikke, det er ikke opspind, hvad jeg har sagt. Jeg står inde for det. Jeg er heller ikke ene om at have hørt det. Det er jeg ikke. Men det er selvfølgelig ikke smart for Annette Berg at komme her bagefter og sige, at hun har sagt sådan,” siger Hanne Herskind.

Hun forstår ikke Annette Bergs udtalelse til TV ØST om, at udsagnene fra gårsdagens udgave af Kristeligt Dagblad skulle være led i en personlig hetz mod hende selv.

”Det er ikke en hetz. Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke er ude efter Annette som person. Det er jeg ikke. Jeg synes bare ikke, at man skal sige sådan i kirken, og ret skal være ret fra vores side. Det, vi har fortalt, er ikke løgn, det er ikke opspind,” gentager Hanne Herskind.

Også Sonja Asbjørn, menighedsrådsformand i Vig Sogn fra 2008 til 2012, står ved den udtalelse, hun gav til Kristeligt Dagblad i går. Her fortalte hun, at hun ikke havde været til stede ved selve begravelsen, men at hun efterfølgende talte med flere kirkegængere, der undrede sig over, at Annette Berg havde tilbudt pårørende til den afdøde, at hun kunne hjælpe dem til at komme i kontakt med den døde.

Det udsagn fastholder hun også i dag:

”Det står jeg ved. Det her er ikke en hetz. Der er også andre, der har hørt det,” siger Sonja Asbjørn uden at ville nævne andre navne.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med biskop Peter Fischer-Møller, der adspurgt om sagen gentager sit udsagn fra gårsdagens udgave af Kristeligt Dagblad:

”Hvis nogle klager over præster i Roskilde Stift, er de i deres ret til at klage til bispeembedet, og så bliver klagen behandlet efter gældende regler.”