Prøv avisen

"Vil man høre morgenandagt, kan man bare tænde fjernsynet"

Inger Bach, direktør for DR Danmark. Foto: DR.

Fra den 1. november er det slut med at lytte til Morgenandagten på den almindelige FM-radio. DR besluttede i går at flytte den 80 år gamle radioandagt til den digitale DAB-radio. Fokus på kristendommen er usvækket, fastslår Inger Bach, direktør for DR Danmark

Inger Bach, hvorfor fjerner I Morgenandagten fra DR P1?

Fire kanaler skal nu blive til tre, og P1 og P2 skal lægges sammen. Det er en politisk beslutning. Det er inden for de rammer, at vi for-søger at løse vores public service-opgave, så godt vi kan. Vi bliver svagere på FM-radioen, men til gengæld giver DAB store muligheder også for formidlingen af kristendom.

Men hvordan hænger denne beslutning sammen med, at DR ifølge den nye public service-aftale er forpligtet til at lægge særlig vægt på sin rolle som formidler af den kristne kulturarv?

Jeg mener, at vi har fundet den bedst mulige løsning. Vi har jo valgt at beholde Morgenandagten på samme tidspunkt og i uændret form, og vi sender stadig 307 dage om året. Andagten er bare flyttet over på DAB. Det er vores forventning at kunne nå ud til langt hovedparten af de 38.000 lyttere af andagten. Vi ved godt, at det er et problem for de 4000, der lytter med over bilradioen. For dem bliver det en ekstra investering. Til gengæld ved vi, at alle kan tage DR 2, og her vil vi arbejde med billedsiden, så det bliver mere attraktivt at følge med i Morgenandagten på DR 2.

Ifølge en medieforsker bliver mange ældre lyttere i praksis afskåret fra at lytte til morgenandagten. Hvad er dit svar til det?

Jeg deler ikke den holdning, at folk over 60 år ikke kan finde ud af at betjene en DAB-radio. Hvis man er trofast lytter af Morgenandagten, så er jeg sikker på, at man kan finde ud af at anskaffe sig en DAB-radio. Og man behøver for så vidt ikke en radio – man kan bare tænde for fjernsynet.

Er det et spørgsmål om at kunne konkurrere med den nye kanal, Radio Møller?

I lyset af at vi får en dygtig konkurrent, som henvender sig til samme målgruppe som P1, har vi vurderet, at det ikke gavner P1's morgenflade, hvis vi hver dag har morgenandagt. Det ville betyde et væsentligt fald i lytterandelen, som vil påvirke tilslutningen på P1 resten af dagen.

Men burde DR som Danmarks public service-organ ikke netop være ligeglad med konkurrence og lyttertal?

Jo. Og det har vi da i allerhøjeste grad også været. Men P1 skal stå stærkt i mediebilledet. Og det giver jo ikke mening at have public service, hvis der ikke er et publikum. Vi har fundet en model, hvor de lyttere, som efterspørger P1 morgen, får det, de vil have, og samtidig fortsætter vi med Morgenandagten på DAB og DR 2. Desuden er beslutningen truffet i dialog med foreningen KLF, Kirke og Medier og med domprovsten i Københavns Domkirke. Så de kirkelige røster er blevet hørt.

Er beslutningen forbundet med andre opprioriteringer af DR's formidling af den kristne kulturarv?

Nej. Men vi skal ifølge public service-aftalen formidle den kristne kulturarv, og det har vi som sagt stort fokus på.

Ifølge samfundsdebattør og tidligere chefredaktør Sven Ove Gade viser beslutningen dog, at DR har et overfladisk forhold til kristendommen og ikke tager den kristne kulturarv alvorligt. Hvad siger du til den kritik?

Det er simpelthen ikke korrekt. Jeg synes, det savner enhver dokumentation. Vi har i den grad fokus på kristendom og religion generelt, og det har vi med glæde og begejstring og stort engagement. Vi har en lang række produktioner, som markerer det flot. Der er Religionsrapporten, Mennesker og tro og højmessen hver søndag for bare at nævne et par stykker. Og det er ikke programmer, vi ønsker at flytte væk fra FM-radioen.

johansen@k.dk