Prøv avisen
Reportage

100 grave skændet i Hadsund: ”Hvorfor kan de ikke lade de døde hvile i fred?”

Tallet ”666” er i løbet af weekenden blevet spraymalet på omtrent 100 gravsten på kirkegården i Hadsund i Himmer-land. Tallet er i Bibelen symbolet på Satan og forbindes i dag med satanisme. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Gerningsmændene til omfattende gravskændinger i Hadsund burde få nogle bank, sagde en af de tilstedeværende på kirkegården i Himmerland i går. I løbet af weekenden er omtrent 100 gravsten blevet spraymalet med påskriften ”666”, der forbindes med satanisme

Kirkegården i Hadsund summede i går formiddags af liv, men ikke i nogen glædelig anledning. Hen over weekenden har en eller flere personer vandaliseret omtrent 100 gravsten ved at skrive tallet ”666” med sort spraymaling på dem i den himmerlandske by. Nyheden kom ud søndag aften, og i går formiddag strømmede det til med folk, der skulle se, om deres afdøde pårørendes grave var blevet skændet.

En af dem, en mand, henvendte sig til en yngre kvindelig graver og spurgte, om de vidste noget om, hvem der stod bag.

”Nej, vi har slet ingen anelse,” sagde hun og viftede armene ud mod siden.

”Men det kan ikke have været helt små drenge, der har lavet sådan nogle 6’ere,” svarede han og pegede på en af gravstenene, der nu var spraymalet med tallet ”666”, som i Bibelen er symbolet for Satan og derfor forbindes med satanisme i dag.

Og gravskændingen i Hadsund er ikke det eneste tilfælde af hærværk i og omkring danske kirker i den seneste tid. Mens unge mænd jonglerede med alterlys i Vissenbjerg Kirke på Fyn i vinter og efterfølgende lagde en video af hændelsen ud på de sociale medier, er flere andre kirker i år blevet ramt af graffiti-hærværk, ligesom også mange nordjyske kirker har været plaget af tyveri.

Ingen turde i går formiddags gætte på, om gerningsmanden eller gerningsmændene var tilknyttet satanisme, eller om påskriften var valgt for at provokere. Men uanset hvad motivet har været, er de ”idioter”, sagde Karen Frederiksen, der var mødt op for at se, om hendes mands urnegravsted var blevet ramt.

”De skulle have nogle bank, og det må du gerne skrive, at jeg har sagt,” sagde kvinden, mens hun viste vej ned mod mandens urnegravsted.

”Af en eller anden grund er min mand gået fri. Som du kan se, er næsten alle sten rundt om blevet skændet, men det kan være, at de er løbet tør for maling, inden de nåede til min mands, eller hvad ved jeg?”.

Imens gik en af kirkegårdens gravere systematisk rundt med en fotograf og tog billeder af de skændede grave. Hun krydsede af på et stykke papir med en oversigt over gravstederne, når fotografen havde taget et billede. Billederne skulle bruges til dokumentation, og graveren samlede informationer ind på, hvilke pårørende der skulle kontaktes.

Flere af dem var imidlertid dukket op af sig selv. Deriblandt Leila Olesen, hvis forældres grav er en af de anslåede 100, der er blevet udsat for hærværk. Hun stod nu foran gravstenen, som hendes niece havde forsøgt at rense tidligere. Det var lykkedes nogenlunde, men på den hvide indskrift kunne man tydeligt se, at også denne sten havde fået påskriften ”666” på et tidspunkt i løbet af weekenden.

”Jeg nærer et enormt had til de mennesker, der har gjort det her. Hvorfor kan de ikke lade de døde hvile i fred?”, spurgte hun.

Leila Olesen turde heller ikke gætte på, hvem der stod bag forbrydelsen.

”Nogle tror, at det er drengestreger, og andre tror, at det er nogen, der dyrker satanisme. Det var først i går, at jeg fandt ud af, at tallet har noget med satanisme at gøre. Jeg tør ikke gætte,” sagde hun.

En gruppe mennesker var mødt op og stod lige inden for indgangen til kirkegården og talte. En af dem havde tilbudt at hjælpe med at rense stenene, hvis han kunne. En anden havde hørt, at det var de pårørende, der selv skulle betale for at få dem renset, men hun var ikke helt sikker. De talte også om, at pressen havde været til stede i går og i søndags.

En i gruppen var Georg Madsen, og han var ligesom de fleste andre på kirkegården berørt.

”Det var skrækkeligt at se folk myldre ind i går, efter at det havde været i tv. De skulle se, om deres gravsteder var blevet skændet. Jeg synes, at 666 er et meget væmmeligt symbol at sætte på gravsten, hvis det har noget med Helvede og Satan at gøre,” sagde han.

En af kirkens præster gik sammen med menighedsrådsformanden rundt på kirkegården efter at have holdt et ekstraordinært møde i menighedsrådet om situationen. En af graverne kom over til dem med en positiv nyhed. I et vandbassin på kirkegården var der netop blevet udklækket ællinger, så alt var ikke helt skidt, sagde graveren.

Der skulle imidlertid mere til at redde sognepræst Winnie Sella Huus’ humør.

”Man bliver meget stille, når man ser sådan noget. Det gør ondt helt ind i hjertet. Vi har haft berøring med mange af de pårørende og mange af de afdøde, som nu ligger der. Det er et sted forbundet med mange fortællinger, minder kærlighed og savn. Derfor går det så dybt ind, som det gør. Det er livets have, som vi normalt forbinder med noget fredfyldt, hvilket står i skarp kontrast til denne gerning,” sagde sognepræsten.

Til det møde, hun netop havde været med til, havde de drøftet, hvordan de nu griber situationen an. Menighedsrådsformand Rita Moore kunne fortælle, at de først vil kontakte alle de pårørende og dernæst undersøge, hvordan man renser gravstenene, og hvad det vil koste.

”Der er mange berørte, og vi skal undersøge ordentligt, hvordan vi gør det rigtigt og ordentligt. Vi er alle fristet til at sige, at det skal ske her og nu, men vi bliver nødt til at besinde os og gøre det ordentligt,” sagde hun.

Politiet i Himmerland efterlyste i går vidner til hærværket, og inden redaktionens afslutning var vicepolitiinspektør Poul Severinsen optimistisk i forhold til efterforskningen.

”Vi arbejder på højtryk, og vi har en meget god mavefornemmelse af, at vi nok skal få sagen opklaret. Vi har gode spor at gå efter og har afhørt flere vidner. Vi har fået flere henvendelser og har også nogle personer, vi skal ud og have kontakt til,” sagde han og kaldte hærværket for væsentlig mere alvorligt end bare drengestreger.

Karen Frederiksen mødte i går op på kirkegården i Hadsund for at tilse sin afdøde mands gravsten. – Foto: Jens From Lyng