Youtube-fænomen til overskudsgudstjeneste: Vi skal bekæmpe madspild

En gudstjeneste med fokus på madspild fandt sted i går på Himmelske Dage i Herning, hvor Youtube-fænomenet Mads Marius medvirkede

Mange arrangementer ved Himmelske Dage har at gøre med miljø og klima. Et af dem var en såkaldt overskudsgudstjeneste, der fandt sted i går med fokus på madspild. Her talte Youtube-fænomenet Mads Marius. -
Mange arrangementer ved Himmelske Dage har at gøre med miljø og klima. Et af dem var en såkaldt overskudsgudstjeneste, der fandt sted i går med fokus på madspild. Her talte Youtube-fænomenet Mads Marius. - Foto: Mikkel Møller Jørgensen

21-årige Mads Marius var klædt i stramme jeans, en hvid T-shirt og en Bølle Bob-kasket, da han i går ved middagstid mødte sognepræsten Ditte Bruun Larsen fra Gellerup Kirke ved Aarhus klædt i fuldt ornat.

”Jeg overholder vist ikke dresscoden,” sagde han til præsten, der grinede.

Sammen skulle de stå for en såkaldt overskudsgudstjeneste, der var en del af Himmelske Dages ungdomsspor. Det var imidlertid ikke kun unge, der var mødt op til gudstjenesten, der havde bekæmpelse af madspild som et tema. To kvinder i den ældre ende fik for eksempel lov til at få plads forrest ved bordet, fordi de havde problemer med at høre.

Foran de fremmødte var der dækket op og serveret mad, der bestod af rester og overskudsmad, som arrangørerne havde fundet. Der er nemlig mange fordele ved at ændre vores syn på kasseret mad og undgå madspild, sagde præsten i sin indledning, hvor hun også fandt paralleller mellem synet på overskudsmad og menneskesyn.

Artiklen fortsætter under annoncen

”At det er skraldemad betyder ikke, at det ikke kan bruges til noget. Det vil I jo se, når vi om lidt skal spise sammen. Sådan er det også med mennesker. I udgangspunktet kan vi altid bruges. Og selvom vi har skrællet vores liv væk, har vi stadig værdi,” sagde hun.

Mads Marius, der er kendt som foredragsholder for unge og som populær på Youtube, skulle supplere præstens indledning med en længere tale, som han valgte at basere på Jesu ord fra Matthæusevangeliet: ”Døm ikke, for at I ikke selv skal dømmes”.

”Jeg må indrømme, at jeg ikke har haft Bibelen i hånden, siden jeg var konfirmand for otte år siden. Men dengang gjorde disse ord stærkt indtryk på mig, og det gør de stadig,” sagde han.

Mads Marius’ hovedbudskab var, at den værste til at dømme godt kunne være en selv. Sådan har han selv oplevet det.

”Jeg er født med en hjertefejl, der gjorde, at jeg ikke turde have store ambitioner for mit liv. Jeg isolerede mig og spillede computer i op til 16 timer på en dag i en periode. Men en dag bestemte jeg mig for, at jeg ville være en anden person, og det lykkedes jeg med. Derfor er mit budskab, at den værste til at dømme ofte kan være den lille mand, der sidder oppe i dit eget hoved,” sagde han.