Ytringsfrihed eller gravfred?

Må man demonstrere mod homoseksualitet ved en dræbt soldats begravelse? Det skal en amerikansk domstol nu afgøre

"Tak Gud for døde soldater" og "Gud hader bøsser" står der på skilte og trøjer hos demonstranter fra Westboro Baptist Church, hvis protester under dræbte soldaters begravelse nu har ført til en sag ved USA's højesteret. Foto: Scanpix.
"Tak Gud for døde soldater" og "Gud hader bøsser" står der på skilte og trøjer hos demonstranter fra Westboro Baptist Church, hvis protester under dræbte soldaters begravelse nu har ført til en sag ved USA's højesteret. Foto: Scanpix. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP.

Hvem har retten på sin side: en lille rabiat kirke i Kansas, der mener, at dræbte soldater i USA's krige er Guds straf for at tillade abort og homoseksualitet? Eller familien Snyder, der kunne se demonstranter med skilte, der hånede soldaterne, mens familien begravede sin søn, der blev dræbt i Irak?

"Vi takker Gud for døde soldater", og "Gud hader bøsser", stod der blandt andet på skiltene. Og på sin hjemmeside præsenterer kirken Westboro Baptist Church et digt, som håner den måde, familien Snyder har opdraget sin søn på.

Ved byretten fik familien Snyder tilkendt 11 millioner dollar i erstatning, men dommen blev ændret i den føderale ret, da dommerne mente, at ytringsfriheden vægtede højest.

Nu ligger sagen i den føderale højesteret, hvor dommerne i sidste uge helt tydeligt havde mere sympati for familien, der mistede en søn, end for den rabiate kirke – men samtidig havde dommerne meget svært ved at se, hvordan de kunne sikre familien en erstatning uden at indskrænke ytringsfriheden.

De konservative dommere med Antonin Scalia i spidsen forsøgte, ifølge nyhedsbureauet AP, at finde en måde, hvorpå sagen kan falde ud til fordel for familien Snyder. Men der er stort set ingen juridiske eksperter, der levner familien en chance, selvom slaget står mellem to amerikanske helligdomme: landets forsvar og retten til at ytre sig.

Kirken har pressen på sin side på grund af ytringsfriheden, mens flere senatorer, veterangrupper og 48 stater har udtrykt støtte til familien. Albert Snyder, der er far til den faldne 20-årige, mener ikke, at det handler om ytringsfrihed, men om chikane, der hindrede en værdig begravelse af sønnen.

benteclausen@k.dk