To år for Gud

GLOBAL MISSION: Mission er en vigtig del af mormonkirken derfor tilbringer omkring en fjerdedel af alle unge mænd fra trossamfundet to år udenlands, inden de stifter familie

4000 missionærer fra Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige er hver dag verden over i gang med at udbrede mormonkirkens lære. Her er det David Kader (tv.) og Payden Anderson, der forsøger at overbevise Kristeligt Dagblads erhvervspraktikant til at tage imod et eksemplar af Mormons Bog. –
4000 missionærer fra Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige er hver dag verden over i gang med at udbrede mormonkirkens lære. Her er det David Kader (tv.) og Payden Anderson, der forsøger at overbevise Kristeligt Dagblads erhvervspraktikant til at tage imod et eksemplar af Mormons Bog. –. Foto: Peter Kristensen.

De fleste tænker nok stadig på flerkoneri eller 1970ernes teenageidol Donny Osmond, når de hører ordet mormon. Men mormonismen er i dag den hurtigst voksende religion i verden mens flerkoneriet i dag kun eksisterer i mindre sekter. Og Donny Osmond fylder snart 50.

En af årsagerne til vokseværket er den meget stærke missionstanke i Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, som er kirkens officielle navn. Verden over er der altid 54.000 missionærer i gang med at udbrede kendskabet til kirkens lære om Jesus. Der er både ældre, gifte par og unge kvinder mellem missionærerne, men hovedparten er unge mænd i begyndelsen af 20erne.

To af dem er 21-årige Payden Anderson og jævnaldrende David Kader. De har begge været i Danmark i to år, og er iklædt uniformen: jakkesæt, slips, navneskilt og nypudsede sorte sko. De stikker med andre ord ud, uanset hvilken dansk by de missionerer i. David og Payden har missioneret i henholdsvis seks og syv forskellige danske byer i løbet af deres to år.

Og vi har gået rigtig meget, siger David Kader dybfølt, mens præsidenten for den danske missionsstation den 67. siden 1850 Douglas Olauson, indskyder, at man kan se på missionærens sko, hvor langt de er i det toårige forløb.

Bag præsidenten hænger en stor reproduktion af et af den danske 1800-tals maler Carl Blochs Jesusbilleder. En maler, som også har inspireret den kunstner, der har malet billederne i mormonkirkens nye tempel i København. Ellers er kontorets vægge mest domineret af billeder af de unge missionærer.

Payden Anderson er vokset op i mormonkirken i ørkenstaten Nevada, som ellers mest er kendt for kasinoer. Han har syv søskende ikke atypisk blandt mormoner, som sætter det stabile familieliv meget højt.

Jeg har altid følt mig kaldet til at blive missionær, jeg har sparet op til det hele livet, og så har mine forældre også spædet lidt til, siger han.

Payden Anderson synes, det var rigtig cool, at kirkens ledelse gennem bøn nåede frem til, at han skulle sendes til Danmark. Hans familiehistorie begynder i Skandinavien. Sproget var han dog ikke bekendt med, før han kom på otte ugers sprog- og missionstræning i staten Utah.

Det er en stor sprogskole. Vi var 2300 unge, der skulle af sted. Men når man lærer dansk af en amerikaner, er det begrænset, hvor meget man forstår på gaden i Danmark, siger Payden Anderson med et smil.

Payden Anderson af alle andre kaldet Ældste Anderson, for ældste er tiltaleform for alle mandlige missionærer er rejst hjem, når denne artikel når trykken. Til januar begynder han på tandlægestudiet og regner med at etablere en familie.

Vi er kun kaldet for to år, og derefter opfordres vi til at tage en uddannelse og stifte familie, siger han.

David Kader er opvokset i Utah, der er grundlagt af mormoner og anerkendt som stat i 1898. 71 procent af indbyggerne er mormoner. Den næststørste koncentration findes i den nordlige nabo Idaho, hvor 27 procent af befolkningen er mormoner her er kirken også det største trossamfund.

Kader har ligesom Payden Anderson syv søskende, men afviger fra de fleste mormoner ved at have en muslimsk far.

Men min far er meget positiv over for kirken og har hjulpet mig økonomisk, så jeg kunne blive missionær, siger han.

David har dog ikke opgivet håbet om, at faderen også bliver en del af mormonkirken.

Jeg elsker at være i Danmark. Danskerne er både varme og venlige. Og så respekterer de religion som et kulturelt aspekt af livet, siger han.

David Kader er nogle gange blevet forvekslet med Jehovas Vidner, som også missionerer på gaden. Men de fleste er godt klar over, at de unge mænd i jakkesættene er mormoner.

For det første er vi meget synlige, fordi ikke mange andre er klædt på samme måde. For det andet handler påklædningen også om, at det giver en form for respekt, og fordi det vidnesbyrd, vi aflægger om Kristus, er meget vigtigt. Vi er autoriseret af Gud til at formidle budskabet, siger han.

Også David Kader stiler efter en karriere inden for sundhedsvæsnet. Han skal tilbage til et af kirkens egne universiteter i Utah, men først kommer hans forældre til Danmark for at holde ferie, inden han tager med dem hjem.

Når de unge mænd er ude må de kun tale i telefon med forældrene to gange om året: på mors dag og til jul.

Og ifølge mormonkirkens regler nyder de hverken kaffe, te, spiritus, tobak eller det andet køn før ægteskab.

Payden Anderson elsker kamillete te med urter ligger inden for reglerne. Men han ved også, at unge mormonmissionærers idé om en sjov aften nok afviger en hel del fra, hvad danske unge bruger fritiden til.

Men Joseph Smith (mormonkirkens grundlægger) fik en åbenbaring om, at det er en mormons pligt at holde sin krop sund, forklarer David Kader.

Douglas Olauson forsøger at finde frem til, hvor mange unge mænd fra Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige der bruger to år på missionen. Ved hjælp af Frankfurt-kontoret når han frem til, at det nok er omkring en fjerdedel af alle de unge mænd. Det er ikke kun de forholdsvis velhavende, der tager af sted kirken kan hjælpe, hvis en ung mand ikke selv har mulighed for at skaffe midlerne. Men ellers er forventningen, at de unge betaler selv. Der findes særlige opsparingskonti til netop det formål. Og i det beløb er også den husleje, der skal betales for de lejemål, mormonkirken har lejet til samme formål.

Ingen missionærer har indflydelse på, hvor de bliver sendt hen. Og Kader og Anderson er godt klar over, at de fysiske forhold kan være langt sværere i andre lande.

Men den åndelige oplevelse er den samme. Glæden ved at opleve, at Gud gennem mig åbner et menneskes hjerte. Nogle steder må vi slet ikke missionere, for eksempel i Kina. Men Danmark er et godt sted at være, også fordi levestandarden er højere end mange andre steder, siger David Kader.

Payden Anderson har haft sine bedste oplevelser i Århus, men også de sværeste.

Og det er de sværeste, man bliver moden og udviklet af, siger han.

Og tilføjer dybfølt, at han har lært at sætte rigtig meget pris på sin mor efter to år hjemmefra.

Danskerne er i virkeligheden meget religiøse, men de er ikke meget for at indrømme det, og de praktiserer heller ikke deres religion så meget. Men det er jo også derfor, vi er her: for at få dem til at forstå, hvem Gud er. Hvis alle var medlemmer af vores kirke, var der ikke noget arbejde at gøre, siger han.

David Kader har været mest glad for Skive.

Men arbejdet er det samme: at tale om Jesus Kristus og tilbyde mennesker et eksemplar af Mormons Bog, som for os er det tredje testamente på lige fod med de to testamenter i Bibelen. Det vil jeg gerne dele med andre.

Kader og Anderson kender også godt de mange historier om forfølgelse af mormoner, historien har budt den unge trosretning.

Der har også været forfølgelser i Danmark, men nu bliver vi vel modtaget, siger Payden Anderson.

En af de første missionsstationer, kirken oprettede, var i Danmark i 1850, og i 1851 blev Mormons Bog oversat til dansk, den første oversættelse fra engelsk overhovedet.

I dag er der cirka 4500 medlemmer af kirken i Danmark af dem er 18 unge, heraf tre kvinder, ude som missionærer i øjeblikket. Blandt andet i USA og England.

Inden vi går, er både fotograf, erhvervspraktikant og journalist udstyret med et eksemplar af Mormons Bog.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk