Økologi hjælper amish-landmænd

Små skrantende familiebedrifter kan få en ny fremtid som økologiske brug, da flere amish-folk vælger at få certifikater som økologiske landmænd.

I 1970'erne arbejdede omkring 70 procent af alle amish-mænd i landbruget, i dag er det mindre end 50 procent i nogle amish-samfund.
I 1970'erne arbejdede omkring 70 procent af alle amish-mænd i landbruget, i dag er det mindre end 50 procent i nogle amish-samfund. Foto: Pixabay.

En amish-landmand kigger ud under den brede skygge på sin stråhat. Bag ham står en plov forspændt med to heste, og foran ham ligger de otte hektar jord, som han dyrker økologiske grøntsager på. I alt har han bare 40 hektar jord til hele gården, der ligger i det centrale Pennsylvania - et lille frimærke i forhold til de amerikanske gigantlandbrug.

Men amish-landmanden trives og tjener godt på sine afgrøder. Han er en af de stadigt flere amish-folk, der vælger at få certifikat som økologisk landmand.

Det er ellers gået støt og roligt ned ad bakke for mange amish-landbrug. I 1970'erne arbejdede omkring 70 procent af alle amish-mænd i landbruget, i dag er det mindre end 50 procent i nogle amish-samfund.

Årsagen er konkurrence fra de store landbrug og mangel på jord til de mange nye amish-familier. Uden telefon, fax, e-mail og bil er det svært at klare sig på det moderne landbrugsmarked, har mange amish-landmænd måttet erkende. De har ofte solgt afgrøderne ved at tage deres horse-buggies og køre ind til den lokale auktion. Men her har de fået en meget lav pris - medmindre de var heldige at komme før de store industrilandmænd eller tilfældigvis var de første med en af sæsonens afgrøder.

Kooperativ klarer salget for amish-landmænd

I dag er der dannet flere kooperativer, der hjælper amish-landmændene med at kvalificere sig til det økologiske certifikat og få afsat varerne.

Kooperativerne garanterer en stabil markedspris og skaber kontakt til kunder. De sørger også for transport af afgrøderne til Washington-området, hvor der modsat Pennsylvania er et voksende marked for økologiske afgrøder.

"Vi sikrer amish-landmændene en pris, som ligger 30 procent over, hvad de kan få for de tilsvarende konventionelle afgrøder. I mange tilfælde betyder det, at familien kan blive på gården og ikke behøver at tage arbejde på fabrikker ejet af folk, der ikke er amish," fortæller Lisa Poole, leder af Organics of Path Valley - en sammenslutning af økologiske landmænd i det centrale Pennsylvania, der tæller 40 amish-familier som medlemmer.

Chris Fullerton, leder af Tuscarora Organic Growers - et kooperativ af økologiske jordbrugere, der tæller fem amish-familier - mener, at kooperativets kontakt til købedygtige kunder er det vigtigste.

"Amish-folk er ikke nødvendigvis dårlige sælgere, men deres religion giver dem visse begrænsninger. Nu kan de koncentrere sig om at dyrke jorden og behøver ikke at tænke på salgsleddet," siger Chris Fullerton.

Hos den økologiske Nora Restaurant i Washington køber de blandt andet produkter fra amish-landbrug.

"Vi er tilfredse med varerne, og det giver os samtidig mulighed for at støtte lokale amish-landmænd og deres familier," siger indkøbschef John Paul.

Om økologisk landbrug bliver fremtiden for amish-folket, er endnu svært at spå om. Hos kooperativerne mener man, at potentialet er stort, fordi det amerikanske økologiske marked først nu begynder at vokse sig stort. Men meget kommer til at afhænge af, hvordan priser og økologiske standarder vil udvikle sig i fremtiden.