Forskellige retningslinjer for kirkeåbninger cirkulerer mellem præster. Regeringen tøver stadig

De officielle regler for genåbningen af folkekirken er endnu ikke meldt ud, men alligevel har biskopper udsendt flere vejledninger for, hvordan åbningen skal håndteres. En vejledning fra biskop over Haderslev Stift beskriver, at forsamlingsforbuddet ophæves for kirkelige aktiviteter

"Genåbningen af folkekirken betyder, at forsamlingsforbuddet ikke længere gælder for folkekirkens aktiviteter, gudstjenester, kirkelige handlinger mv.," skriver biskop Marianne Christensen i fællesmail til stiftets menighedsråd og præster. Arkivfoto.
"Genåbningen af folkekirken betyder, at forsamlingsforbuddet ikke længere gælder for folkekirkens aktiviteter, gudstjenester, kirkelige handlinger mv.," skriver biskop Marianne Christensen i fællesmail til stiftets menighedsråd og præster. Arkivfoto. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Det er ikke underligt, hvis man som kirkeligt ansat er i tvivl om, hvad der skal ske på mandag, når landets kirker igen har lov at åbne. For mens alle går og venter på klar besked fra regeringen om, hvilke begrænsninger der vil være gældende, cirkulerer flere vejledninger fra biskopper blandt folkekirkens præster.

I torsdags kom der en vejledning ud, som var udarbejdet af "biskopperne". Den beskriver, hvordan folkekirkens præster og andre medarbejdere kan udføre gudstjenester og kirkelige handlinger på en forsvarlig måde. Indholdet af den vedledning sammenfatter en række regler, som vil gælde for de nyåbnede kirkerum, og den fokuserer ikke mindst på håndsprit og hygiejne. Loftet på, hvor mange personer der må være i kirkerne, er her defineret ud fra, at der skal være fire kvadratmeter pr. person i rummet.

Men dagen før kom en vejledning til Haderslev Stifts præster fra biskop Marianne Christiansen, hvor der stod følgende:

”Genåbningen af folkekirken betyder, at forsamlingsforbuddet ikke længere gælder for folkekirkens aktiviteter, gudstjenester, kirkelige handlinger mv.”

Forsamlingsbuddet har ellers kun været ophævet i forbindelse med udendørs begravelser indtil nu. Af Marianna Christiansens mail fra i onsdags fremgår det også, at forsamlingsforbuddet på maksimalt 10 personer heller ikke vil gælde for udendørs konfirmationer, da det også er en kirkelig handling. Der er dog den begrænsning i kirkerummene, at der skal være fire kvadratmeter pr. person. Endelig står der i beskeden, at alle folkekirkens medarbejdere kan møde ind igen fra på mandag.

Marianne Christiansen skriver også i beskeden, at de nærmere retningslinjer endnu ikke er færdigbehandlede, men at hun alligevel vil gøre præster og menighedsråd opmærksom på forventningerne. Hun er dog nu i tvivl, om hun har skrevet for hurtigt ud:

”Jeg havde den opfattelse, at genåbning af folkekirken som ’sektor’ indebærer, at forsamlingsforbuddet ikke vil være gældende for folkekirkens aktiviteter, ligesom de ikke er det for skolens. Men nu afventer vi den nye bekendtgørelse om forsamlingsforbud og retningslinjerne for folkekirkens område, og så indretter vi os naturligvis efter det.”

Peter Lodberg, der er professor mso i teologi ved Aarhus Universitet, mener, at Marianne Christiansens udmelding er udtryk for en utålmodighed og frustration i folkekirken.

”Der er et stort ønske fra alle kirkelige medarbejdere om at vide, hvordan de skal forholde sig. Og det er blevet større i takt med, at åbningsdagen på mandag nærmer sig. Biskoppens handling er et forsøg på at imødekomme ønsket, så der er mulighed for at vænne sig til situationen og rammerne,” siger Peter Lodberg.

De officielle retningslinjer fra regeringen mangler dog fortsat, og det undrer og ærgrer Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd.

”Jeg havde forstået det sådan, at der kom en samlet fremlæggelse af retningslinjerne for alle sektorer, der genåbner på mandag. Men jeg kan se, at der drypvist er kommet retningslinjer ud for eksempelvis biblioteker og caféer. Jeg undrer mig over, hvorfor retningslinjerne for folkekirken og andre trossamfund så ikke er kommet ud endnu. Det kan føre til, at der går længere tid, før kirkerne kan åbne forsvarligt,” siger Søren Abildgaard.