Händel hitter i danske kirker

I 250-året for Händels død har musi-kere, organister og publikum efterhån-den fået øjnene op for, at den tysk-engelske komponist har skrevet mange andre værker end den populære "Messias"

Georg Friedrich Händel er mest kendt herhjemme for værket "Messias", men både kirkemusikere og publikum har efterhånden fået øjnene op for hans mange andre værker. Maleri af Balthasar Denner, 1727.
Georg Friedrich Händel er mest kendt herhjemme for værket "Messias", men både kirkemusikere og publikum har efterhånden fået øjnene op for hans mange andre værker. Maleri af Balthasar Denner, 1727.

Den tysk-engelske komponist Georg Friedrich Händel er nok mest kendt for værket "Messias", der hver jul opføres i kirker over hele landet.

Men i takt med, at Messias? popularitet er vokset gennem de senere år, er også interessen for Händels andre oratorier, sonater og orgelkoncerter vokset hos både kirkemusikere og publikum herhjemme.

Ifølge Nils Holger Petersen, teolog og leder af Center for Studiet af Kulturarven fra Middelalderens Ritualer ved Afdeling for Kirkehistorie på Københavns Universitet, har Händel generelt oplevet en hel renæssance herhjemme i de senere år. Det skyldes både, at interessen for musikken på Händels tid, barokmusikken, er vokset bredt i samfundet, men også, at kirkemusikken er vokset betragteligt de senere år herhjemme.

– Ude i samfundet har der gennem en årrække været en hel bølge af interesse for klassisk musik fra barokken. Og den interesse har smittet af på kirken, hvor Händels musik tilmed passer fantastisk ind i hele det fremvoksende kirkekoncert-koncept, siger Nils Holger Petersen.

Årsagen til Händels popularitet er formentlig, at der er mange værker at vælge imellem, ligesom værkerne spænder meget vidt, mener Nils Holger Petersen. Komponisten, der blev født i den tyske by Halle i 1685, blev musisk opdraget i Italien og endte som berømt komponist i England, hvor han fik en statsmandslignende begravelse i Westminster Abbey efter sin død i 1759, har både skrevet operaer, oratorier, kor- og orgelmusik. En anden årsag til populariteten er sandsynligvis også, at mange af Händels værker både er dramatiske og handler om bibelske begivenheder. Noget der selvsagt passer godt til de rammer, kirkemusikken ligger inden for.

– Händel er dramatiker til fingerspidserne. Der er ofte hurtige skift mellem glæde og sorg, hele følelsesregisteret kommer i brug, og det gør hans musik meget levende. Og det, tror jeg, er en væsentlig grund til, at han er mere levende i dag end nogensinde før, siger Nils Holger Petersen.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk