Plejehjemsleder: Har regeringen glemt, at vi også skal ansætte de nye sygeplejersker?

Der er noget, som får regeringens lyserøde bølge af omsorg til at virke mindre fløjlsblød, skriver May Bjerre Eiby

"Hvordan bliver der råd ude på plejehjemmene til at ansætte de flere sygeplejersker, regeringen skaffer?" spørger plejehjemsleder May Bjerre Eiby i et debatindlæg.
"Hvordan bliver der råd ude på plejehjemmene til at ansætte de flere sygeplejersker, regeringen skaffer?" spørger plejehjemsleder May Bjerre Eiby i et debatindlæg. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

De 1000 nye sygeplejersker, som regeringen vil afsætte midler til, er et tydeligt signal om, at omsorgen og kærligheden skal have større betydning i sundhedsvæsenet. Det giver rigtig god mening i en nutid og fremtid med sårbare ældre, som bliver mere og mere afhængige af professionelt nærvær.

Men sygepleje er ikke blot et antal, og det må man gå ud fra, regeringen godt ved. Alligevel vil jeg opfordre til, at vi taler mere om, hvorfor vi skal have flere sygeplejersker.

Sygepleje er lig med en helhedsorientering i vores tilgang til syge mennesker. En særlig måde at anskue patienterne på, som ikke blot tager afsæt i diagnosen, men lige så meget i emotionelle og sociale behov. Dette blik, det sygeplejefaglige skøn, er helt nødvendigt at rette mod de mange ældre, vi efterhånden hører om i mere eller mindre opløftende vendinger. Engang hed det ”ældrebyrden”. Nu er retorikken avanceret til ”ældretsunamien”.

Ældre mennesker har som oftest flere sygdomme på én gang, de har ofte risiko for at blive socialt isolerede, og de kan, både på grund af demens og på grund af generationens mere ydmyge tilgang til at bede om hjælp, have svært ved at udtrykke forskellige symptomer.

Det betyder, at de er i risikozonen for ikke at blive set, når de udvikler symptomer på alvorlige tilstande. Så ja, det giver bestemt mening at få nogle flere sygeplejersker ud i felten hurtigst muligt.

Men så alligevel. Der er noget, som får regeringens lyserøde bølge af omsorg til at virke mindre fløjlsblød. Forleden var jeg ude for at holde et oplæg for en samling af plejehjemsledere fra nogle danske friplejehjem. Min samtale med dem mindede mig om noget helt forrykt, jeg måske har prøvet at fortrænge.

Vores ældre bliver udskrevet hurtigere og hurtigere til plejehjemmene. Det kræver, at plejehjemmene også er gearet til at tage imod patienter, der nu på grund af den hurtige udskrivelse har nogle mere komplicerede kliniske problemstillinger, som kun kan varetages af sygeplejersker. Det er i teorien en god idé. Men selvom priser på medicin, instrumenter, hjælpemidler og lønninger stiger, så falder priserne på plejehjemmene. Ergo: Plejehjemmene får tilført færre midler end tidligere – til gengæld skal de løfte et mere kompliceret ansvar.

Mette Frederiksen, hvordan bliver der råd ude på plejehjemmene til at ansætte de flere sygeplejersker, regeringen skaffer?