Prøv avisen
Kanten

Naser Khader: Bed for verdens forfulgte kristne

Foto: Anindito Mukherjee/Reuters/Ritzau Scanpix

Naser Khader

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

Jeg vil gøre mit for, at regeringen lægger pres på de lande, der enten vender det blinde øje til eller sågar står bag forfølgelserne. Men derudover: Bed for de forfulgte kristne verden over.

Igen og igen får vi det samme svar, når vi spørger forfulgte kristne, hvordan vi bedst kan hjælpe dem: Bed for os!

I alle de tre store monoteistiske religioner har bønnen en central placering. Til forskel fra jødedommen og islam kan bønnen inden for den kristne tro have mange forskellige udtryk. Nogle beder sammen i grupper eller i kirken. Andre beder helst, når de er alene. Bønner kan være lange eller korte, formuleret i ord eller i ganske stilhed.

Selve længslen efter at bede er central i kristendommen, for kristendommen handler nemlig ikke om ydre ritualer. For kristne findes sandheden i den åndelige, usynlige verden, hvor bønnen skaber den direkte forbindelse til Gud.

”Når du vil bede, så gå ind i dit kammer, og luk din dør, og bed til din fader, som er i det skjulte. Og din fader, som ser i det skjulte, skal lønne dig.” (Matthæusevangeliet 6, 6).

Dér har den kristne sit forhold til Gud: bag den lukkede dør i det skjulte.

Trangen til at bede er også noget, der kan komme spontant til den, der ikke normalt beder.

Fortvivlelse, sorg og magtesløshed er følelser, vi alle kender. Finder man sig selv i en uoverskuelig krise, kan bøn være en trøst.

Derfor bliver jeg også rørt, når jeg hører, at verdens forfulgte kristne i al sin enkelthed ønsker, at vi beder for dem.

Open Doors’ årlige World Watch List udkom i denne uge. Den viser, at 340 millioner kristne er forfulgt på verdensplan.

Det en stigning på 30 millioner siden sidste år. Forfølgelserne tager sig ud i form af social isolation, vold, voldtægt og drab. Kirker brændes ned ved kristne højtider, og kristne piger bortføres og tvangsgiftes. Det er uhyggeligt og primitivt.

Open Doors skriver:

”Igen og igen får vi det samme svar, når vi spørger forfulgte kristne, hvordan vi bedst kan hjælpe dem: Bed for os!”.

Det er viden om det kristne fællesskab, der er afgørende for mange truede kristne verden over. De finder styrken i bønnen og i Gud.

De, der kender mig, ved, at kristenforfølgelser er et emne, der ligger mig meget på sinde. Dels fordi jeg har sympati for den kristne Gud, budskab og tro, dels fordi mine to børn er kristne. De har selv valgt at lade sig døbe og konfirmere i den danske folkekirke. Det ligger mig også på sinde, fordi de kristne er de mest forfulgte i verden.

Derfor vil jeg fortsætte med at gøre opmærksom på problemet, og jeg vil gøre mit for, at regeringen lægger pres på de lande, der enten vender det blinde øje til eller sågar står bag forfølgelserne.

Men derudover: Bed for de forfulgte kristne verden over. Bed for deres familier og for deres ret til at dyrke deres religion. Det gør jeg.