Prøv avisen
Etisk set

Professor i psykologi: Bryd dine vaner i ferien

Er det ikke netop, når vi slipper alt bøvlet og læser en god bog eller ligger ved stranden, at idéerne pibler frem? Jeg tror simpelthen på sommerferie glemsel. Jeg tror, det er vigtigt at være lidt i glemsel. Jeg tror, det er der, vi lærer mest. Om os selv og om verden, skriver psykologi professor Lene Tanggaard. – Foto: Mikhail Dudarev/Iris/Ritzau Scanpix

Lene Tanggaard

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

Min sommerferieklummeopfordring er helt enkel: Glem bare alt det, du har lært i år. Så kommer det hurtigt igen. Måske i en bedre version. Og helt ærligt, er det ikke netop, når vi slipper alt bøvlet og læser en god bog eller ligger ved stranden, at idéerne pibler frem, skriver professor i psykologi

FOR MANGE børn og unge mennesker er det ferietid lige nu. For de fleste er ferien et herligt vanebrud. Børnene kan lade skolen (eller ”læringshuset”, som det hedder flere steder) være et øjeblik. Vi voksne kan drømme os langt væk fra e-mails og møder og erstatte dem med vandmelon og kølig rosé på terrassen.

Vi skal dog lige huske, at sommerferien også kan være et mareridt, der skal overstås. Der er en grund til, at skilsmisserne tager fart i august og i januar. Alt det søde er ikke lige sødt for alle hver gang. Det kan, ærlig talt, være en lise at komme tilbage på arbejde.

Da jeg var i USA forleden, kværnede tv’et med instrukser om, hvordan de voksne skulle lære at holde fri i ferien, mens børnene endelig ikke måtte sakke bagud i deres læringsprogression i skolen. Det er vist rigtigt nok. Læring fader ud med tiden. Vi glemmer let.

JEG BLEV HELT STRESSET af de amerikanske tv-udsendelser. Tænk sig, både at skulle koble af ”på den helt rigtige offline måde” og at være helt ajour med ferielæringsoptimeringsredskaber til børnene. Jeg er sikker på, at det kommer til Danmark lige om lidt, så nyd ferien, hvis du kan. Helt uden at stresse over, hvordan du kobler af på den rigtige måde og optimerer dine børns præstationer på den anden side af sommeren.

Min sommerferieklummeopfordring er derfor helt enkel: Glem bare alt det, du har lært i år. Så kommer det hurtigt igen. Måske i en bedre version. Og helt ærligt, er det ikke netop, når vi slipper alt bøvlet og læser en god bog eller ligger ved stranden, at idéerne pibler frem? Jeg tror simpelthen på sommerferie glemsel. Jeg tror, det er vigtigt at være lidt i glemsel.

Jeg tror, det er der, vi lærer mest. Om os selv og om verden. Det er jo der, hvor vi bryder lidt med det kendte, at vi oplever noget nyt. Det kan være det at læse en bog uden at skulle bruge det til noget. Måske skal årets sommerferie være den ferie, hvor du overhovedet ikke har en virkelig fed oplevelse. Måske skal det være i år, at du kommer tilbage fra ferien uden at have oplevet noget særligt. Måske skal det være dit lidt mærkelige benspænd, der gør, at du faktisk oplever noget?

ER JEG DA BLEVET HELT TOSSET? Måske, men det er faktisk sådan, at vi mennesker ikke vækster helt, som en aktiebeholdning har det med at gøre over tid, hvis man venter længe nok. Det kan godt være, at aktiebeholdningen bare stiger og stiger (hvis du venter længe nok), men vi mennesker kan ikke bare fylde på uendeligt.

Vi er ikke tomme kar, der bare skal fyldes op. Vi er ikke i vækst hele livet. Nogle vil sige, at det at blive voksen sådan set er erkendelsen af, at tabet af naivitet vil tage til. Vi mister meget. Vi mister både elasticitet og muskelstyrke, mens vi måske vinder lidt på visdomskontoen. Sådan er det.

Omvendt kan det være, at tabet og glemslen fører til, at du opdager det, som der ikke er brug for mere. Måske forsvinder det bare, uden at du gør noget aktivt for det. Det er fint. Så skal det sikkert være sådan. Det kan være, at ferien er der, hvor du opdager, at du har brug for at genlære at se, lytte, mærke, dufte og smage.

At du har glemt at lege, at du genfinder den fantasi og forestillingskraft, som legen er udtryk for, og som kan lede dig i nye retninger.

Det kan også være, at der ikke sker noget som helst. Det kan man også fejre. Med en mineralvand og en gåtur i skoven. Eller med en ambition om at lave noget igen, når ferien er slut.

Nyd ferien. Eller glæd dig, til den er slut. Begge dele er okay.

Etisk set skrives på skift af professor i psykologi Lene Tanggaard, bestyrelsesformand, iværk sætter og adjungeret professor Lars Kolind, universitetslektor i bioetik Mickey Gjerris, direktør i Cepos Martin Ågerup og formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo.