Mads Fuglede: Cancel culture er en flodbølge, som vi kun har set de første skvulp af

Hvis du på et tidspunkt i fremtiden undrer dig over, hvornår i fortiden Vesten gav op, så tænk tilbage til denne tid, hvor vi i Vesten begyndte at hade vores egen fortid og kultur så voldsomt, at vi ikke forstod, at flammerne ville brænde hele huset ned til grunden

Der er intet, man kan gøre. Man kunne tro, at man bare kan blive venstreorienteret og så dukke nakken, men det hjælper ikke, skriver Mads Fuglede og refererer til den cancel culture, han mener, vil tage til i styrke. Illustration: Søren Mosdal
Der er intet, man kan gøre. Man kunne tro, at man bare kan blive venstreorienteret og så dukke nakken, men det hjælper ikke, skriver Mads Fuglede og refererer til den cancel culture, han mener, vil tage til i styrke. Illustration: Søren Mosdal.

Man tilhører en truet art som is, hvis man bærer navnet Kæmpe Eskimo. For nyligt besluttede Frisko sig for at lægge den næstsidste is med navnet Kæmpe Eskimo i graven.

Man kan heller ikke tegne eskimoer. Dr. Seuss, der er USA’s mest succesfulde børnebogsforfatter nogensinde, fik her posthumt streget seks værker fra sit forfatterskab, fordi man kunne finde illustrationer, som Dr. Seuss selv tegnede, anstødelige. Et af disse værker er fjernet, fordi dr. Seuss har tegnet en eskimo.

Den kultur, hvor man kigger omkring sig og finder anstød over is og børnebogsforfattere for at få dem fjernet, kommer fra USA og kaldes for cancel culture. Mange danskere tænker nok, at det aldrig vil få fodfæste her til lands og nok bliver ved lidt snak om is, og at nogle højspændte kunstnere smider buster i Københavns Havn, så vi har noget at tale om, når der er agurketid – at det er noget københavneri, som aldrig vil nå til hovedlandet.

Men så tager man fejl.

Cancel culture er en flodbølge, som vi kun har set de første skvulp af. Den har for længst ædt sig fast på humaniora, hvor man har skabt sine egne lommer med nonsensvidenskab, der understøtter cancel culturens korstog mod alle, der ikke tænker som dem. Og der er intet, man kan gøre. Man kunne tro, at man bare kan blive venstreorienteret og så dukke nakken, men det hjælper ikke.

Professor Ole Wæver var et ikon for venstrefløjen, men måtte pludselig se sig selv udsat for påstanden om, at hans forskning i virkeligheden er racistisk. Dr. Seuss var venstreorienteret.

Jeg har i mange år ikke hørt én eneste forsker i amerikanske forhold sige noget som helst positivt om republikanerne, mens man igen og igen skal høre på, at verden i moderne tid nåede en slags zenit, da USA’s præsident var demokrat og hed Obama. Alle, der måtte mene noget andet, er for længst jaget af huse.

Cancel culturen bestemmer også, at en hvid mand som Nikolaj Lie Kaas ikke må lægge stemme til en sort tegneseriefigur – eller, at man skal være sort, før man kan oversætte den sorte poet Amanda Gormans digte. Men man kan selvfølgelig ikke være sort nok eller venstreorienteret nok. I USA begyndte cancel culture hurtigt at æde sine egne børn, og det er til udelt morskab for den amerikanske højrefløj at være vidne til.

Det underliggende kneb, som cancel culturens profeter benytter sig af, er, at påstå, at man er racist eller chauvinist, hvis man ikke er enig med dem. I det hele taget er der ikke tale om noget, man kan være i dialog om. Bliver man hængt ud, er man for altid færdig hos dens proselytter.

Engang var det sådan, at et pensum til et fag skulle afspejle de vigtigste værker og den bedste forskning. Igennem længere tid har det været et krav, at pensum skulle være bedre til at repræsentere de to køn. Hvilket på en eller anden måde ikke er i strid med, at man på denne del af den yderste venstrefløj ikke anerkender, at der findes biologiske køn.

Den logiske udløber af kravet om ligestilling mellem kønnene på pensum er, at pensum også med vold og magt skal afspejle alle verdens etniciteter. Hvis du er uenig, er du en privilegieblind racist.

Vi skal huske på, at selvom vi har været meget dygtigere til at hylde vores mandlige forfædre end vores kvindelige, så kan løsningen aldrig være at rive statuer ned eller at brænde bøger. Vi vinder som samfund intet ved at opføre en vestlig variant af den kinesiske kulturrevolution.

Råddenskaben æder sig ind i vores videnskab og kultur. Cancel culture har besluttet, at matematikkens fokus på rigtige svar i virkeligheden er en form for racisme. At påstå, at der kun er et rigtigt svar, så understøtter man et racistisk begrebsapparat. Så hvis du tror, at to plus to er fire og kun fire, så er du i virkeligheden racist. Og så er der ikke engang tale om en vittighed.

Georgetown University har lige fyret en professor, fordi hun i en privat samtale gjorde opmærksom på, at hun hvert år havde sorte studerende blandt dem, der klarede sig dårligst til eksamen. Det var sandt, men alligevel blev hun fyret, fordi mange i Vesten har besluttet sig for, at sandheden er racistisk.

Så hvis du sidder på et tidspunkt i fremtiden og undrer dig over, hvornår i fortiden Vesten gav op og lod sig overhale af Asien, så tænk tilbage til denne tid, hvor vi i Vesten begyndte at hade vores egen fortid og kultur så voldsomt, at vi ikke forstod, at flammerne ville brænde hele huset ned til grunden.

Refleksion skrives på skift af historiker og medlem af Folketinget for Venstre Mads Fuglede, sognepræst Sørine Gotfredsen, biskop Henrik Wigh-Poulsen, professor i organisation og filosofi Bent Meier Sørensen og sociolog og forfatter Anette Prehn.