Plejehjemsleder: En billig petriskål kan forhindre en indlæggelse

Indlæggelser af plejehjemsbeboere kan nemt stoppes, skriver plejehjemsleder May Bjerre Eiby

En indlæggelse af plejehjemsbeboere koster i gennemsnit 9000 kroner i døgnet. En plejehjemsplads koster et sted mellem 1500 og 2500 kroner – og en petriskål koster 65 kroner.
En indlæggelse af plejehjemsbeboere koster i gennemsnit 9000 kroner i døgnet. En plejehjemsplads koster et sted mellem 1500 og 2500 kroner – og en petriskål koster 65 kroner. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

På et helt almindeligt plejehjem opstår der nogle helt almindelige tilstande. Og det er helt almindeligt, at det går sådan her:

Beboeren er ikke helt sig selv. Hun roder rundt i sine ting og går rastløs omkring. Det virker, som om hun har travlt. Nattesøvnen er påvirket, og hun virker, som dagene går, mere og mere forvirret.

Efter en uges tid opdager personalet, at hun har feber. De tjekker hendes urin og ser, at der er tegn på blærebetændelse. Lægen kontaktes, og der laves endnu en urinprøve, som i et sterilt prøveglas sendes af sted til lægehuset. Urinen skal nu dyrkes over det næste døgn, så lægen kan finde ud af, hvilke bakterier, der er tale om, og dermed hvilken type antibiotika som virker på infektionen. Processen kan snildt tage to-tre dage, fra personalet har opdaget infektionen, til der startes en behandling. Meget ofte går der for lang tid med denne proces, og beboeren bliver så dårlig, at hun må indlægges på hospital.

Selvom det lyder underligt, har blærebetændelser det med at gøre ældre mennesker ret konfuse. Det betyder som regel, at de er helt ved siden af sig selv og meget urolige, når de indlægges.

Det er nærmest umuligt at imødekomme på en hospitalsafdeling, hvor tiden ikke er til at berolige en patient, som for eksempel hiver sit drop ud af blodåren og vandrer uroligt rundt i afdelingen. Så der er man nødt til at give noget beroligende medicin. Ofte skal der en del til, før patienten falder til ro. Nu går der så nogle dage på den måde, lad os sige fem dage, og ud over ubehaget for det gamle menneske kan sådan en indlæggelse løbe op i 50.000 kroner.

Havde plejehjemmet nu indkøbt et varmeskab til dyrkning af bakterier – det koster cirka 3000 kroner – og haft et samarbejde med den praktiserende læge om at dyrke urinen på plejehjemmet, ville man kunne behandle infektionen hurtigt nok til, at en indlæggelse kunne undgås. Sådan er det ikke nu, men det er heldigvis noget, alle plejehjem kan begynde på i dag.

Det her er kun ét ud af mange eksempler på, hvordan man nemt kan stoppe indlæggelser af plejehjemsbeboere. Det er næsten halvdelen af alle plejehjemsbeboere, som bliver indlagt mindst en gang om året.

En indlæggelse af plejehjemsbeboere koster i gennemsnit 9000 kroner i døgnet. En plejehjemsplads koster et sted mellem 1500 og 2500 kroner – og en petriskål koster 65 kroner.