Psykolog: Giv støtte til par- og familieterapi

Vi vil alle gerne undgå ensomhed og trives i vores nære relationer, men vi har også alle erfaret, hvor svært det kan være. Derfor har mange brug for hjælp fra veluddannede fagpersoner. Imidlertid kan det være svært at få denne hjælp, hvis man selv skal finansiere den 100 procent, skriver Mattias Stølen Due

Psykolog: Giv støtte til par- og familieterapi

Ifølge en nyere dansk undersøgelse har mænd, der bor alene, cirka 90 procent forøget risiko for at dø af en hjertesygdom. Studiet er publiceret i European Heart Journal – Quality of Care and Cardiovascular Outcomes og blev blandt andet beskrevet i Berlingske forleden. Forskerne har fulgt 3300 mænd fra midten af 1980’erne og 32 år frem for at se på sammenhængen mellem at bo alene og risikoen for hjertedød.

Studiet kan fremstå opsigtsvækkende og skræmmende, og samtidig bekræfter det andre lignende studier, der viser, hvor alvorligt det er, når vi enten savner nære relationer eller mistrives i dem. Eksempelvis har forskerne Yan og Schuler i 2009 fundet, at brystkræftpatienter oplever en markant længere helbredelsesperiode, hvis de har store problemer i deres parforhold.

Begge studier pointerer på alvorligste vis, at vores relationer ikke bare har en stor betydning for vores psykiske trivsel, men også for vores fysiske helbred.

Det er med andre ord dødsensfarligt at leve med kronisk ensomhed eller vedvarende familieproblemer. Af samme grund er det dybt problematisk, at vores sundhedssystem ikke understøtter hjælp til relationelle lidelser. Altså de lidelser, der udspringer af vores (manglende) forhold til hinanden.

Man kan blive henvist til speciallæge på statens regning, hvis man har problemer med ens hud eller knæ. Og heldigvis er det også blevet sådan, at man kan få hjælp, hvis man har psykiske udfordringer som angst eller depression.

Har man derimod store relationelle eller familiære udfordringer, er der ikke noget at komme efter. Det skal man selv finansiere.

Vi vil alle gerne undgå ensomhed og trives i vores nære relationer, men vi har også alle erfaret, hvor svært det kan være. Derfor har mange brug for hjælp fra veluddannede fagpersoner. Imidlertid kan det være svært at få denne hjælp, hvis man selv skal finansiere den 100 procent.

Derfor bør politikere udforme en relationel sundhedspolitik, der integrerer et blik for nære relationer. En sundhedspolitik, der gør op med årtiers individualistisk tænkning.

Helt konkret bør der blandt andet sættes penge af til, at man kan få økonomisk tilskud til evidensbaseret par- og familieterapi, hvis udfordringerne er store. En sådan hjælp kan være med til at forebygge ensomhed, men også angst og depression.

I sidste instans kan hjælpen være med til at redde liv. Det er naturligvis i første omgang dyrt for staten med en sådan reform, men det kan vise sig at være dyrere at lade være. Både økonomisk og menneskeligt.