Hvad er data?

Dagene er data, slår Lone Hørslev fast i sin nye digtsamling. Og hun har ret: Alt registrerbart tilbyder sig som data. Ikke mindst alle de akavede oplysninger, der knytter sig til vores kroppe, lyster og vaner, skriver lektor i religionshistorie Katrine Frøkjær Baunvig

Hvad er data?
Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Data er sværme af oplysninger om hvad som helst. Ikke mindst om levet liv som Lone Hørslevs eller N.F.S. Grundtvigs. Og det er skønt at have adgang til – også selvom det kræver en computer.

Vi hører det ofte, ordet ”data”. Aviserne, de sociale medier og tv-udsendelser bugner med det. Faktisk er det et af de ord, der i løbet af det seneste århundrede har opnået størst vækst. I hvert fald hvis vi kan stole på søgeredskabet Google Books Ngram Viewer baseret på millionvis af bogudgivelser. Men hvad betyder det? Hvad er data?

I sin grundbetydning er det knyttet til ordet, vi i dag kender som dato, men som i sin oprindelige latinske form var datum.

Datum dækkede over de oplysninger, man skrev på dokumenter til oplysning om udstedelsens tidspunkt og om affattelsesstedet. Data er flertalsformen.

Men i dag rimer data på computer. Den Danske Ordbog stiller sig til rådighed med en definition: Data er en ”nøjagtig oplysning, ofte i en objektiv eller målbar form”.

Men opslagsværket kommer nok den almene brug af ordet nærmere med denne tilføjelse:

”Formaliseret oplysning, der kan behandles maskinelt.”

I takt med at smartphones, tablets og computere har indtaget alle domæner af mange menneskers livsverdener, synes der ikke længere at være grænser for, hvilke oplysninger og kendsgerninger man kan formalisere og behandle maskinelt.

Dagene er data, slår Lone Hørslev derfor fast i sin nye digtsamling. Og hun har ret: Alt registrerbart tilbyder sig som data. Ikke mindst alle de akavede oplysninger, der knytter sig til vores kroppe, lyster og vaner. Lone Hørslev udnævner ”de ar jeg har” til data – og hun deler åbenhjertigt ud af dem. ”Data bare tag det”, siger hun. Jeg ved ikke, om det er en opfordring eller en resignation. For i en tid med hævnporno, identitetstyveri og fake news giver det god mening at være varsom med sine oplysninger.

Men de mange oplysningspunkter, vi hele tiden får flere af, og de computere, som hele tiden får bedre regnekræfter, er ikke kun noget at ængstes for, mener jeg. De er også noget at glædes over, for de giver os adgang til at tegne generøst detaljerede billeder af verden, os selv og hinanden. De giver os indsigt i, at rummet mellem de målbare punkter venter på os.

Det er en af de indsigter, jeg som menneske trækker ud af Lone Hørslevs digtsamling. Men det er også det, jeg som forsker trækker ud af min omgang med N.F.S. Grundtvigs samlede og digitaliserede forfatterskab.