Psykolog: Det kan VM i fodbold lære os om vores parforhold

Både i fodbolden og i parforholdet hersker en forestilling om, at vi affortryller kærligheden, hvis vi henter hjælp fra videnskaben, skriver psykolog

Udfordringer er en del af livet – både i fodbold og i parforholdet. Men de store, fatale fejl kan godt undgås, hvis vi opsøger hjælp. Moderne videnskab affortryller hverken fodbold eller forhold, skriver psykolog og direktør for Center for Familieudvikling.
Udfordringer er en del af livet – både i fodbold og i parforholdet. Men de store, fatale fejl kan godt undgås, hvis vi opsøger hjælp. Moderne videnskab affortryller hverken fodbold eller forhold, skriver psykolog og direktør for Center for Familieudvikling. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix.

Fodbold-VM er endelig skudt i gang. Klaphattene er fundet frem, og vigtige møder på arbejdspladsen aflyses midt på dagen, fordi Danmark skal spille mod Australien klokken 14. Ligeledes ved vi, at der statistisk set fødes færre børn om ni måneder end normalt. Vi mænd har nemlig ikke tid til at gå i seng med vores koner for tiden. Alt er, som det plejer – og så alligevel ikke.

Der er nemlig i forbindelse med VM indført et nyt videoovervågningssystem, som hedder Video Assistant Referee (VAR), som skal være med til at forhindre dommerfejl. Kort fortalt består det i, at en række eksperter med adgang til 35 kameraer hurtigt og præcist kan rådgive dommeren, når der er tvivl om et mål eller et straffespark. Disse sidder i Moskva – ofte mange hundrede kilometer fra stadion – og er i øvrigt komisk nok iført dommertøj.

Systemet VAR blev blandt andet taget i brug i Danmarks kamp mod Peru, hvor peruanerne fik tildelt et straffespark på efterbevilling. Heldigvis brændte Christian Cueva for peruanerne, og denne afbrænding gør nok, at vi danskere lige nu er mere mildt stemt over for VAR. Der har ellers været heftige debatter, idet mange mener, tiltaget ødelægger det naturlige ved fodbold. Modstandere af systemet har en romantisk og konservativ forestilling om fodbold som noget, videnskaben og moderne teknologi ikke må røre ved. Inden for denne tænkning er dommerfejl nærmest en del af charmen.

Her kan der trækkes en tydelig parallel til vores parforhold. Også her hersker der en forestilling om, at vi affortryller kærligheden, hvis vi henter hjælp fra videnskaben. Kun cirka fem procent af den danske befolkning har opsøgt professionel hjælp til deres parforhold, hvilket står i skærende kontrast til, at næsten halvdelen går fra hinanden. Det lave tal skyldes både økonomi og blufærdighed, men det skyldes desværre også en (fejlagtig) idé om, at kærlighed og parforhold er noget, vi altid bør kunne klare selv. Noget, vi ikke har brug for hjælp til.

Vi skal naturligvis ikke have 35 kameraer i eget hjem, som en række parterapeuter og psykologer i Moskva kan sidde og se på. Russerne ved rigeligt om os i forvejen! Men det ville give mening, hvis vi som par opsøgte professionel hjælp i langt højere og mere forebyggende grad. VAR har allerede vist sig at reducere de helt store dommerfejl i VM.

Dermed er det muligt at nyde spillet endnu mere. Udfordringer er en del af livet – både i fodbold og i parforholdet. Men de store, fatale fejl kan godt undgås, hvis vi opsøger hjælp. Moderne videnskab affortryller hverken fodbold eller forhold.

Tværtimod skaber den bedre betingelser for det smukke samspil – både på og uden for banen.