Prøv avisen
Etisk set

Julen minder os om, at først når man tør holde rammen, kan den brydes

Hvordan holder du jul, spurgte en af Lene Tanggaards studerende en anden. De havde valgt julen som tema, da de skulle øve interviewteknik, selvom professoren havde frarådet netop det tema. Og det gik som forventet helt galt. Der slog det Lene Tanggaard, at rammen skaber værket. – Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Lene Tanggaard

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

At interviewe andre er et håndværk, og at få forskning ud af det kan være lidt af en kunst. Derfor skal vi øve os

FORLEDEN UNDERVISTE jeg nogle forskerstuderende i at lave forskningsinterviews. Undervejs skulle de studerende naturligvis øve sig på at lave et rigtigt interview, fordi øvelse gør mester. At interviewe andre er et håndværk, og at få forskning ud af det kan være lidt af en kunst. Derfor skal vi øve os. Mange gange. Vi begynder med de mest basale teknikker og udvider repertoiret efterhånden.

Den pågældende morgen instruerede jeg som sædvanlig i rammerne for øvelsen. Jeg fortalte de studerende, at de skulle interviewe hinanden på skift i sessioner af 10-15 minutter med efterfølgende feedback fra en observatørgruppe.

Bagefter skulle de vende tilbage til plenum, så vi sammen kunne reflektere over vores erfaringer med interviewhåndværket.