Frikirker: Kamp mod negativ social kontrol skal ikke føres mod familier, men mod lukkede miljøer

Modsat hvad Pia Olsen Dyhr (SF) mener, er det legitimt som religiøs at have værdimæssige holdninger, der går på dominerende normer på klingen, skriver Mikael Wandt Laursen

Religionsfrihed og åndsfrihed i spil, når SF ikke ønsker, at man opdrager børn ud fra religiøse værdier, som det øvrige samfund er uenige i, menener generalsekretær i Frikirknet. Arkivfoto.
Religionsfrihed og åndsfrihed i spil, når SF ikke ønsker, at man opdrager børn ud fra religiøse værdier, som det øvrige samfund er uenige i, menener generalsekretær i Frikirknet. Arkivfoto. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Det er positivt, at SF vil gøre noget ved negativ social kontrol. Det er et stort problem i visse miljøer. Men kampen skal føres mod kulturen, ikke mod familierne og forældres ret til at videregive tro og værdier til deres børn.

Det er nødvendigt, at vi ser på, hvad vi kan gøre for at modvirke negativ social kontrol. I flere kristne kredse har der være opmærksomhed på problematikken et stykke tid. Hvordan videregiver vi værdier og tro, uden at det bliver oplevet som en spændetrøje for den næste generation? Samtaler og samarbejde med blandt andre Børns Vilkår og foreningen Inside Out har været gavnlige og hjulpet processen fremad hos flere af os. Det er et vigtigt arbejde, som er påbegyndt her.

Men når SF taler om at få negativ social kontrol skrevet ind i loven om psykisk vold, så er det bekymrende. Loven er gældende på husstandsniveau – dermed er det i høj grad familielivet, som SF har rettet deres opmærksomhed imod.

I en artikel her i avisen den 22. september nævner Pia Olsen Dyhr (SF) specifikt ”ortodokse” kristne, miljøer, ”hvor det er et bærende princip, at kvinden tjener manden, og hvor homoseksualitet er en synd. Der har vi udfordringer med social kontrol”.

Tydeligere kan det ikke siges: SF mener, at det er ensbetydende med negativ social kontrol at opdrage sine børn med disse holdninger.

Og dermed er både religionsfrihed og åndsfrihed i spil.

Vi er nødt til at insistere på, at vi i Danmark ikke kun har ret til at have disse holdninger, men også ret til at opdrage og præge vores børn med disse holdninger.

Man kan diskutere, hvor grænsen går, men i åndsfrihedens navn er vi nødt til at gå meget langt her, så vi ikke får tankepoliti helt ind i hjemmene.

Vi er samtidig nødt til at insistere på, at forældre forbereder deres børn til at tage del i det danske samfund – hvilket blandt andet vil medføre, at hvis man har en klar mindretalsholdning i hjemmet, er man forpligtet på at forberede sit barn på, at flertallets holdning er en anden. Og man skal fair forsøge at redegøre for denne samt aktivt sætte ord på, at ens barn altid har friheden til selv at danne sine meninger og holdninger.

Kampen mod negativ social kontrol må ikke blive et opgør med forældres ret til at videregive tro og værdier til deres børn.

Vi skal derimod gøre alt, hvad vi kan for at lirke lukkede miljøer og grupperinger op – og hvis de ikke vil lukke op, skal vi gøre, hvad vi kan for at gøre det så let for dem, der er indenfor, at bryde med grupperingen og komme ud.

Mikael Wandt Laursen er generalsekretær i Frikirkenet.