Kristeligt Dagblads chefredaktør: Selvfølgelig må præster velsigne soldater

En tvivlsom historie om Afghanistan-ritual blev til fuldbyrdet mediesandhed, skriver Erik Bjerager

Præster må selvfølgelig velsigne soldater, skriver Erik Bjerager, ansvarshavende chefredaktør
Præster må selvfølgelig velsigne soldater, skriver Erik Bjerager, ansvarshavende chefredaktør. Foto: Søren Bidstrup.

Søndag aften bragte DRs TV-Avisen historien om, at danske feltpræster velsigner soldater i Afghanistan på en kritisabel måde.

Til den gammeltestamentlige såkaldt aronitiske velsignelse, der også lyder i landets kirker hver søndag, føjer præsterne som fast praksis et særligt V-sejrstegn og en gammel korsridderhilsen med knytnæveslag mod hjertet.

LÆS OGSÅ: Da en velsignelse blev til en krigserklæring

Det er klart kritisabelt, for præsterne skal ikke bede om sejr, men derimod være soldaternes sjælesørgere. Man skal ikke udviske forskellen på præst og soldat.

Indslaget i DR, der baserede sig på netmediet Avisen.dk, blev understøttet af en videooptagelse, der ligger på You-tube og viser en sognepræst, der bruger den særlige afghanske velsignelse over for danske soldater på vej på patrulje i Helmand-provinsen. Det var en god historie for tv, ikke mindst hvis den havde været rigtig.

Videoindslaget, der blev vist som angivelig dokumentation for sagen, er tre år gammelt og efter alt at dømme eneste eksempel på den kritisable velsignelse. Præsten på videoen, Thomas Østergaard Aallmann, udgav for to år siden en lille bog, Løvehjerter, om sin tid som feltpræst i Afghanistan i 2008, hvor videoen også stammer fra. Her beskriver han den særlige velsignelse, han brugte, hvilket dengang affødte en mindre teologisk debat. Efter knap et år tog landets biskopper sagen op på deres møde i januar 2011 og udtrykte, at Danmarks krigsindsats ikke er en religionskrig.

Det synspunkt støttede den kritiserede feltpræst efterfølgende her i avisen. Soldaterne er i krig for fædrelandet, og præsternes evangeliske arbejde er at støtte de unge mænd, sagde han og mente, at hans velsignelseshandling var blevet misforstået.

Og nu tager Avisen.dk og DR sagen op som led i en høj-hastighedsjournalistik, som det udtrykkes i dagens avis. En flere år gammel problemstilling pudses af og præsenteres som ny.

Ingen af de to medier har dokumenteret, at den praksis, der kritiseres, fortsat finder sted. Men Enhedslisten har brugt sagen til at kræve præsterne sendt hjem fra fronten og udskiftet med psykologer. Dagbladet Politiken har i sagen set et kristent korsriddertog i Afghanistan og på lederplads betegnet DRs indslag som fortjenstfuldt. Og der er skabt uklarhed om det acceptable i, at præster velsigner soldater på vej i krig.

Det er trist, for ingen har mere brug for at modtage velsignelsen end soldater, der bevæger sig i feltet mellem liv og død. Heldigvis har besindige biskopper, præster og ministre, der ikke har tabt hovedet helt i mediemøllen, givet udtryk for samme synspunkt. Men i den brede offentlighed, der kun kender den forvrængede og urigtige historie, er feltpræsternes indsats over for soldaterne blevet stillet i et dårligt lys. Også selvom deres indsats af mange soldater beskrives som meget betydningsfuld.