Kryptovalutaens værdi afhang af vittigheder i komedieshow

Da den berømte mangemilliardær Elon Musk var i fjernsynet lørdag, skete der noget uventet.

Da Musk til sidst fik provokationen: ”Er det et fupnummer?”, svarede han grinende: ”Ja, det er et fupnummer. Hele vejen til Månen!”. Ved programmets afslutning var værdien på dogecoin faldet med en fjerdedel.
Da Musk til sidst fik provokationen: ”Er det et fupnummer?”, svarede han grinende: ”Ja, det er et fupnummer. Hele vejen til Månen!”. Ved programmets afslutning var værdien på dogecoin faldet med en fjerdedel. Foto: Joe Skipper/Reuters/Ritzau Scanpix.

I lørdags var den amerikanske opfinder og mangemilliardær Elon Musk gæstevært i det berømte tv-show ”Saturday Night Live”. Som alt andet, Elon Musk foretager sig, fik showet allerede på forhånd massiv medieopmærksomhed. Men efter showet var det største samtaleemne ikke nye rygter om at gøre Mars beboelig i dette årti, men derimod kryptovaluta.

Tv-showet blev nemlig det måske første af slagsen, der, allerede mens programmet kørte live, signifikant påvirkede kursværdien på en international valuta. Musk og hans firma Tesla har nemlig investeret massivt i kryptovalutaen dogecoin. Eftersom Musk af mange betragtes som et geni forud for sin tid, har det gjort dogecoin så populær, at valutaen på sigt kan udfordre bitcoin som den største virtuelle valuta i verden.

I dagene op til showet blev værdien af dogecoin ved med at stige. Men under showet skete der noget uventet. Som blandt andet rapporteret af Financial Times, så bragte Musk sin moder på banen.

”Jeg er så spændt på, hvad du giver mig som gave til mors dag i morgen. Nu håber jeg bare ikke, det er dogecoin.”

”Det er det lige præcis,” svarede Musk, hvorpå moderen brød ud i et spontant ”Åh, nej!”. Senere i showet optrådte Musk som en nørdet finansekspert og fik spørgsmålet, hvad kryptovaluta egentlig er for en størrelse:

”Det er en slags digitale penge. Men i stedet for at være kontrolleret af en regering er de decentraliserede og fungerer ved hjælp af blockchain-teknologi,” svarede Musk nøgternt.

Derefter blev Musk gentagne gange stillet spørgsmålet, hvad dogecoin er. Musk svarede blandt andet, at dogecoin er et ”ustoppeligt finansielt redskab, som vil overtage verden”. Men da Musk til sidst fik provokationen: ”Er det et fupnummer?”, svarede han grinende: ”Ja, det er et fupnummer. Hele vejen til Månen!”.

Ved programmets afslutning var værdien på dogecoin faldet med en fjerdedel.

At dogecoins værdi kan trues af et komedieshow er lettere ironisk. Dogecoin blev nemlig introduceret i 2013 som en vittighed, en slags parodi på bitcoin, der på det tidspunkt var slået igennem for alvor. Dogecoin er stadig et humoristisk indslag i finansverdenen, altid ledsaget af humoristiske memes . Men der er som bekendt alvor i al humor.

I skrivende stund er dogecoin mere værd end både Mærsk og Carlsberg. Og kursfaldet i weekenden kommer oven på en længere periode, hvor møntens værdi er steget næsten eksponentielt.

Kryptovalutaer som dogecoin har i årevis været udsat for en heftig kritik, ofte af moralsk karakter. The Wall Street Journal kaldte i en artikel i april dogecoin for en slags ”finansiel alkemi”, et eldorado for spekulative kræfter, der udfordrer de gængse markedsmekanismer.

”Elon Musk bevæger markedet med joke-tweets om en joke-mønt,” titulerede Financial Times en artikel i samme måned og fulgte i sidste uge op med endnu en kritisk artikel med overskriften ”Tror du virkelig, de har puttet dogecoin på Månen?”. Værdien på kryptovalutaer er særdeles flyvsk og uforudsigelig, hvilket i sig selv kan være kritisk. Men det er i særdeleshed problematisk, at kendisser som Musk og rapperen Snoop Dogg har så stor indflydelse på globale valutaværdier.

En anden del af kritikken har med miljøet at gøre. Bitcoin er nemlig en af verdens største CO2-udledere. The Guardian kunne tidligere på året henvise til nye tal fra en forskningsenhed ved Cambridge Universitet, der viser, at det samlede energiforbrug i forbindelse med bitcoin-produktionen nu er så højt, at det må betragtes som en global trussel mod miljøet. Der skal nemlig uhyre store computere til at skabe stadig flere bitcoins. Danske Greenmatch.dk kalder på sin hjemmeside bitcoin for ”miljødræberen”.

Mange investorer er blevet styrtende rige på at opkøbe kryptovalutaer i startfasen, men fordi det hele er så decentraliseret, er der også risici forbundet dermed. Hvis man for eksempel mister sit kodeord til sine bitcoins, er der ikke noget finanstilsyn, der kan hjælpe med adgang – man mister simpelthen sin investering. Det anslås, at der ligger værdi for mere end 800 milliarder kroner på aflåste konti, tabt for altid.

Fortalerne for kryptovaluta peger som det første på den generelle fordel ved, at der er konkurrence på markedet. Der findes i dag tusindvis af kryptovalutaer, og det giver investorer interessante muligheder uden om de statskontrollerede valutaenheder.

Og det kommer ikke kun milliardærer som Elon Musk til gode. At kunne investere sine penge i bitcoins har således hjulpet tusindevis af familier i krigshærgede lande som Libanon eller Syrien, hvor inflationen på de nationale valutaenheder har været galopperende. ”Jeg er en syrisk flygtning. Sådan har bitcoin ændret mit liv til det bedre,” lød titlen således på en artikel i Yahoos finanssider sidste år.

Penge er ikke bare penge. Penge knytter os sammen. På godt og ondt.

Kiosken samler og kommenterer den internationale værdi- og religionsdebat og skrives på skift af Bjørn Thomassen, professor mso i socialvidenskab ved Roskilde Universitet, og Anders Raahauge, sognepræst i Sønderborg.