Prøv avisen
Kanten

Vi skal give plejehjemmene den styrke, de mangler i dag

Lad os se, om der findes en fremsynet politiker i valgkampen, når det kommer til plejehjemmene, skriver May Bjerre Eiby. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

May Bjerre Eiby

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

Det er bydende nødvendigt, at der sker noget med omsorgen på plejehjemmene, skriver May Bjerre Eiby, der er plejehjemsleder

Jeg har i anledning af valget formuleret en tale til fri afbenyttelse, nu hvor jeg ikke selv er politiker og aldrig bliver det.

Det er bydende nødvendigt, at der sker noget med omsorgen på plejehjemmene.

Og der er en chance for, at hundredtusindvis af vælgere vil bakke op, hvis bare én politiker erklærer følgende:

”(Indsæt X parti) går op i noget, som mange politikere ikke gider at interessere sig for. Plejehjem. De er en søjle i det velfærdssamfund, vi bryster os af at være foregangsland for. Vi lukker ikke øjnene for, at der kommer flere ældre – og blandt dem flere skrøbelige ældre. Vi ser dem slet ikke som en byrde.

Hvis vi bliver valgt ind, vil vi starte med at investere i de svageste. Det er de ældre, som har brug for hjælp hele døgnet. Nu tror I måske, det bare er et værdipolitisk udsagn uden så meget rigtigt indhold.

Det kan vi sagtens forstå med den omsorgssvigtende linje, (indsæt tidligere oppositionsregering) har lagt for dagen over for plejehjemsbeboere igennem (indsæt periode, hvor opposition sad i regering).

Men vi håber, I alligevel vil stole på, at vi mener det fra hjertet og derfor vil overholde vores løfter. Vi skal investere i disse mennesker, fordi det er rigtigst.

Plejehjemsbeboere er medmennesker, der – ligesom alle andre – giver samfundet en værdi og større betydning. Udelukkende i kraft af, at de er her.

Men der er også en anden grund til, at vi skal inves-tere i plejehjemsbeboere – og den er helt ligetil:

Fordi de skal føle sig mindre syge, hvilket også betyder, at de helst ikke skal indlægges. Når vi styrker kapaciteten på plejehjemmene, kan vi undgå indlæggelser og spare en masse penge.

Nogle af de penge, vi sparer, skal bruges som saltvandsindsprøjtning på plejehjemmene. For eksempel til en naturlig, værdsættende og hjemlig indretning. Andre skal bruges som en generel, lille forhøjelse af kommunernes betaling til plejehjemmene. For at give plejehjemmene en bedre mulighed for en ambitiøs plejeform.

Det er en oldnordisk, uhensigtsmæssig prioritering at bruge så mange penge på indlæggelser, som vi gør i dag.

Vi kan faktisk betale for en måned på plejehjem for det samme, det koster at være indlagt på et hospital i bare en uge. Selv hvis vi skyder lidt flere penge ind i plejehjemmene.

Vi er klar til at give plejehjemmene den styrke, de mangler i dag.”

Så. Lad os se, om der findes en fremsynet politiker i valgkampen.