Hjemløshed løses ikke ved at fordømme, men ved at se det udsatte menneske i øjnene

Straf og sanktioner over for hjemløse og udsatte mennesker er et udtryk for magtesløshed og vil ikke kunne levere de ønskede resultater i forhold til at knække hjemløsekurven, mener Jonas Jacobsen, regionschef i Kirkens Korshær

Hjemløshed løses ikke ved at fordømme, men ved at se det udsatte menneske i øjnene
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Blikket var rettet skiftevis mod jorden, mod himlen og mod de blodsprængte øjne. Bænken var stor nok til den fine balance mellem nærhed og afstand. At skubbe andre fra sig havde han formentlig arbejdet på hele sit liv, for det var udført til perfektion og med en helt særlig omsorgsfuldhed over for enhver, der nærmede sig. Blikket rettet mod jorden, når utrygheden og skammen blev for stor. Blikket rettet mod de hvide skyer, når stoltheden og modet fik plads.

Hjemløshed er altid komplekst, og det sårbare ydre gemmer altid på en livshistorie, der ofte indeholder svigt, misbrug og psykiske lidelser. Den seneste hjemløsetælling fra 2019 udarbejdet af Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser at flere end 6400 mennesker lever i hjemløshed i Danmark. Det er ganske enkelt alt for mange.

I de fleste større byer er hjemløshed et kendt fænomen og fører ofte til naboklager fra utilfredse borgere og erhvervsdrivende, som ikke ønsker hjemløsheden alt for tæt på. Der søges efter lokale løsninger, der virker, så mennesker ikke skal sove og opholde sig på gaden. Men hvad er det, indsatserne skal virke på? Balancen mellem, om det er hjemløsheden eller det hjemløse menneske, der bekæmpes, er ofte meget fin.

Baseres indsatserne på tiltag, der jager hjemløse væk fra byernes centrum ved at etablere afsidesliggende områder, hvor der henvises til, så bliver der muligvis mere ro i byen, men vi mister muligheden for at forstå hjemløshedens kompleksitet med anstændigheden i behold.

Straf og sanktioner over for hjemløse og udsatte mennesker er et udtryk for magtesløshed og vil ikke kunne levere de ønskede resultater i forhold til at knække hjemløsekurven.

Sociale problemer skal løses med sociale indsatser. Hvis hjemløshedskurven skal knækkes, så må vi tilbyde boliggaranti for mennesker i hjemløshed, og etablere den nødvendige intensive støtte, der samtidig tager hånd om alle de aspekter, der har ført det enkelte menneske ud i hjemløshed.

Misbrug, psykiske lidelser og ensomhed er komplekse problemer og løses ikke ved at fordømme, men ved først og fremmest at se det udsatte menneske i øjnene og forsøge at forstå kompleksiteten.

Vi skal ikke fjerne bænke fra bymidten, vi skal opsætte flere. Og vigtigst af alt, så skal vi huske at sætte os på dem.

Jonas Jacobsen er regionschef i Kirkens Korshær