Sig nej til virksomheder, som vil have dine data – ellers bliver internettet et utrygt sted

Persondatafordningen er ikke bare unødigt bureaukrati. Forordningen er afgørende, for hvis ikke vi genvinder kontrol over vores personlige data, bliver internettet et meget utrygt sted at færdes, skriver erhvervsmand Lars Kolind

”Du gør dig ingen forestilling om, hvor mange personlige oplysninger om dig, der hver dag opsamles i forbindelse med din færden på nettet,” skriver adjungeret professor Lars Kolind. Når du klikker rundt på nettet, bliver alt registreret. ”Det svarer til, at nogen har installeret kameraer overalt i dit hus, og at alt, hvad du foretager dig, bliver optaget og analyseret, uden at du aner det,” fortsætter Lars Kolind, som mener, vi skal sige nej til overvågningen på nettet. –
”Du gør dig ingen forestilling om, hvor mange personlige oplysninger om dig, der hver dag opsamles i forbindelse med din færden på nettet,” skriver adjungeret professor Lars Kolind. Når du klikker rundt på nettet, bliver alt registreret. ”Det svarer til, at nogen har installeret kameraer overalt i dit hus, og at alt, hvad du foretager dig, bliver optaget og analyseret, uden at du aner det,” fortsætter Lars Kolind, som mener, vi skal sige nej til overvågningen på nettet. – . Foto: Andrej Popov/Iris/ Ritzau Scanpix.

I de seneste uger har du sikkert ligesom jeg fået adskillige e-mails fra virksomheder, som opbevarer dine data. Det lyder godt: “Dine data er vigtige for os; vi passer på dem, og du kan trygt fortsætte med at modtage tilbud og informationer fra os.”

Anledningen til alle disse venlige mails er den europæiske persondataforordning, GDPR, som trådte i kraft den 25. maj. Forordningen siger helt enkelt, at du bestemmer, hvilke personlige data virksomhederne opsamler, opbevarer og videregiver om dig. Det er et rigtig godt initiativ fra EU – så godt, at det burde være en selvfølge.

Men sådan er virkeligheden ikke.

Du gør dig ingen forestilling om, hvor mange personlige oplysninger om dig, der hver dag opsamles i forbindelse med din færden på nettet: Hvilke hjemmesider du besøger, hvilke ting på siderne du kigger på, hvilke søgeord du bruger, hvad du læser, hvem du kommunikerer med, hvad du kommunikerer om, hvornår på dagen og hvorfra det sker.

Det svarer til, at nogen har installeret kameraer overalt i dit hus, og at alt, hvad du foretager dig, bliver optaget og analyseret, uden at du aner det. Plus at skattevæsen, sociale myndigheder, politi, virksomheder og kriminelle kan købe hver eneste oplysning om dig i redigeret form for en billig penge.

Sådan er virkeligheden i dag. Ikke om 10 år. Det kaldes kunstig intelligens og big data.

Du har sikkert svaret ”accepter” på de mange mails, og dermed har du givet tilladelse til, at overvågningen af dig kan fortsætte. Det er en rigtig dårlig idé. I stedet bør du gå ind på alle hjemmesiderne og sige nej tak til overvågningen. Dine personlige data bør ikke mere ligge på servere i Myanmar eller Ukraine og sælges videre til hvem som helst.

Persondatafordningen er ikke bare unødigt bureaukrati. Forordningen er afgørende, for hvis ikke vi genvinder kontrol over vores personlige data, bliver internettet et meget utrygt sted at færdes. Her viser Kina vejen: Der arbejder man med at opbygge et ”samfundsborgerindeks”, som på sigt skal beregnes hver dag for hver eneste borger i Kina.

Regeringen vil definere, hvad en god samfundsborger er på en skala fra 0 til 100, og hvis du ikke opnår mindst 70 point, kan du ikke modtage sociale ydelser, gifte dig, købe en bil eller køre i tog i myldretiden, eller hvad regeringen ellers finder på. Regeringen får total kontrol over befolkningen, hvor det jo burde være præcis modsat. Alle data er allerede i systemet.

Den slags får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig. Et dansk ”samfundsborgerindeks” som det kinesiske er nok ikke lige om hjørnet, men i politikernes iver for at kontrollere og styre samfundets svageste, herunder indvandrere, er vi godt på vej. Vi samkører registre som aldrig før, altid med henvisning til at ”almindelige mennesker” intet har at frygte, og at vi må gøre alt for at ramme forbrydere, terrorister og sociale bedragere. Privatlivet er ofret på systemets alter.

Heldigvis er vi som borgere ikke magtesløse. Først og fremmest kan vi sige nej til overvågning på nettet i form af de såkaldte cookies. Sig nej, og hvis ikke websiden vil acceptere det, så find din information eller køb dine varer et andet sted.

Du har altid ret til at se, hvilke oplysninger myndigheder og virksomheder har om dig, og du har ret til at få dem slettet i de fleste tilfælde. Insister på det.

Og når politikerne foreslår yderligere overvågning og samkøring, så insister på, at det kun kan ske efter dommerkendelse baseret på konkret mistanke. Ikke generelt og automatisk.

Privatliv er en menneskeret.