Prøv avisen

USA har brug for en ny start

Blandt de to præsidentkandidater vil Obama være bedst til at forene USA og give det ny fremdrift. - Foto: Arkivfoto

Blandt de to præsidentkandidater vil Obama være bedst til at forene USA og give det ny fremdrift

Amerikanerne benytter præsidentvalgene til at vende et blad i deres historiebog og gøre status: Er kursen rigtig, og har vi fået det værre eller bedre end for fire eller otte år siden?

Forud for valget på tirsdag er konklusionen for langt de fleste amerikaneres vedkommende negativ. USA har mistet selvtillid og fremdrift.

Internationalt er situationen ikke bedre. USAs globale image er blevet alvorligt forværret. Viljen til at følge amerikansk lederskab er aftagende. Anti-amerikanismen vokser mange steder.

Ansvaret for denne udvikling hviler i stort omfang på præsident George W. Bush og det republikanske parti.

Indenrigspolitisk forlod Bush sit udgangspunkt som midtsøgende konservativ og slog i stedet ind på en kurs præget af uforsonlighed og splittelse. Frem for at forsøge at samle landet har republikanerne forstærket modsætningerne i det amerikanske samfund.

Udenrigspolitisk svigtede Bush i et afgørende øjeblik efter terrorangrebene den 11. september 2001. På et tidspunkt, hvor en hel verdens sympati strømmede mod USA, undlod han at udnytte en gunstig mulighed og vise lederskab med udformning af en ny verdensorden til at tage kampen op imod terrorismens svøbe.

Frem for at satse på internationalt samarbejde gik USA enegang, og redskaberne blev blandt andet fangelejren i Guantanamo, brug af tortur, hemmelige CIA-fængsler og en fejlslagen krig i Irak. USA er selv gået fri af nye terrorangreb, men prisen har været høj for landets ry som moralsk ledestjerne. I deres sidste måneder ved magten må Bush og hans medarbejdere desuden påtage sig en del af ansvaret for finanskrisen på grund af manglende regulering af kapitalmarkederne.

Vi er vej ind i en tidsalder, der bliver vanskeligere end i mange år, og i denne situation har verden ekstra brug for, at USA genvinder sin indre styrke og sin optimisme og evnen til at gå foran.

Uden for USAs grænser, hvor man ganske vist ikke har stemmeret ved præsidentvalget, men alligevel har meget på spil, er valgets hovedspørgsmål, hvilken af kandidaterne der bedst kan forene en splittet supermagt og udstikke en ny kurs.

Demokraten Barack Obama er gennem to års hård valgkamp vokset med opgaven. Han har selv i svære situationer vist en forbløffende ro, beslutsomhed og høj kompetence. Hans politiske program er præget af pragmatisme og moderation.

Der er meget, vi ikke ved om senatoren fra Illinois. Hans værdipolitiske ståsted fortoner sig på flere områder, og ikke mindst derfor må en støtte til ham ledsages af forbehold. Men han har to afgørende fortrin:

Obama kan inspirere amerikanerne og få dem med sig i håbet om en bedre fremtid. Sammenligningen med præsident John F. Kennedy skyder på mange måder over målet, men der er det rigtige i parallellen, at stemningen USA i dag minder om 1960 efter otte år med en republikansk præsident.

Desuden har Obama formået at kompensere for sin manglende erfaring ved at vælge gode rådgivere. Han har stort set ikke sat foden forkert under valgkampen. Dét giver håb om, at han også som præsident vil støtte sig til erfarne folk.

Republikaneren John McCains valgkamp har ligget i forlængelse af et republikansk parti i miskredit. Han har undervejs brudt med sin platform som fribytter og har fremlagt en politik, der mere ligner en fortsættelse af fortiden end et godt bud på fremtiden.

McCains udpegning af en vicepræsidentkandidat, der så åbenlyst ikke er egnet til i givet fald at overtage præsidentembedet, har sat alvorlige spørgsmålstegn ved hans dømmekraft. Hans fastholdelse af massive skattelettelser for USAs velhavende er specielt i den nuværende situation direkte uansvarlig.

Der kan siges både for og imod begge kandidater. Men sammenlagt vil en præsident Barack Obama have de bedste muligheder for at give USA en ny start. Og det vil være godt for alle os andre.

ehrenreich@kristeligt-dagblad.dk

Demokraten Barack Obama er gennem to års hård valgkamp vokset med opgaven. Han har selv i svære situationer vist en forbløffende ro, beslutsomhed og høj kompetence. Hans politiske program er præget af pragmatisme og moderation. - Foto: SAUL LOEB Denmark
Demokraten Barack Obama er gennem to års hård valgkamp vokset med opgaven. Han har selv i svære situationer vist en forbløffende ro, beslutsomhed og høj kompetence. Hans politiske program er præget af pragmatisme og moderation. - Foto: SAUL LOEB Denmark