Prøv avisen
Kommentar

Valget, som fik Sverige til at ligne resten af verden

Mens det politiske tabernakel udspiller sig i Stockholm, afspejler de blandede reaktioner den kamp om tidens politiske fortælling, som finder sted i mange lande. Foto: Sören Andersson/TT/Ritzau Scanpix

Af Johannes Henriksen

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

Der var lagt op til et jordskred ved det svenske valg til Rigsdagen søndag. Men jordskredet udeblev, og i stedet står svenskerne midt i en mudret parlamentarisk situation, som det kan tage uger eller måneder at skabe klarhed i

Mens det politiske tabernakel udspiller sig i Stockholm, afspejler de blandede reaktioner den kamp om tidens politiske fortælling, som finder sted i mange lande. Og det vidner om dybden af splittelsen i det svenske samfund, at to helt modsatte historier kan etableres hver for sig.

På den ene side fortællingen om, at Sverige nu er blevet indhentet af den indvandrerkritiske virkelighed, som præger resten af Europa.

På den anden side fortællingen om, at det ved fælles hjælp lykkedes det politiske establishment at holde stand, at ”medmenneskeligheden vandt over fremmedfjendtligheden”, som det hedder. Sidstnævnte fortælling står dog stærkere i Sverige end i internationale medier, hvor flest hæftede sig ved Sverigedemokraternes fremgang og den låste parlamentariske situation.

I The Washington Post lød den korte sammenfatning:

”Svenske vælgere, som er utilfredse med kriminalitet og indvandring, leverede søndag et slag til de to midterpartier, som har haft magten i årtier, men det oprørske parti på højrefløjen lykkedes ikke med at få en dominerende position i parlamentet.”

Også den arabiske tv-station Al-Jazeera, som følges af mange i Mellemøsten, lagde vægt på, at Sverigedemokraterne fik mindre opbakning end ventet.

”Der vil være et tæt løb mellem centrum-venstre og centrum-højre- blokkene, som kan vare uger endnu. Hvad valget dog klart viste er, at det scenarie, som mange svenskere havde frygtet med Sverigedemokraterne som det største parti, udeblev,” rapporterede Al-Jazeeras Jonah Hull fra Stockholm.