Prøv avisen

Prins Joachim: Darwinisme går fint i spænd med tro på Gud

Darwinisme og troen på Gud kan sagtens forenes, mener prins Joachim. Foto: Simon Læssøe

Man kan sagtens blande et darwinistisk livssyn med troen på, at der er mere mellem himmel og jord, siger prins Joachim til magasinet Euroman

Siden Harald Blåtand i år 965 e.kr. gjorde danerne kristne, har kongehuset og religionen fulgtes ad. Bryllupper, barnedåb og begravelser i den kongelige familie har altid fundet sted i kirken, og hvert nytår er det Gud, der bevarer Danmark.

Prins Joachim er ligeledes blevet døbt, konfirmeret og gift i kirken, og religionens indflydelse er meget naturlig for ham. I et interview til august-nummeret af Euroman fortæller prins Joachim om sin skilsmisse, sine børn og alenetid, men kommer også ind på sit forhold til Gud, Helligånden og døden.

”Jeg tror på, at det, der i Bibelen defineres som Helligånden, er os alle sammen i live. Den samhørighed er for mig et metafysisk niveau,” siger han.

”Har man nogensinde oplevet et eller andet, der var større end en selv, så er spørgsmålet, hvorfor det var større end en selv? Der er noget mere. Der er noget metafysisk,” siger han til Euroman.

Men selvom han tror på, at livet er mere end det, vi ser, anerkender han samtidig, at evolutionen har haft indflydelse på jorden. 

”Jeg tror på Gud og på et liv efter døden. Min umiddelbare darwinistiske livsanskuelse går fint i spænd med min tro på højere eksistenser. Jeg er ikke bleg for at blande lidt.” 

Døden er et emne, der fylder meget i prins Joachims bevidsthed. I 1988 var han ude for et voldsomt biluheld i Frankrig, hvor hans bror, kronprins Frederik, og to venner var med. Bilen blev totalskadet, men de slap med overfladiske skrammer. 

”Jeg har haft nogle ubehagelige oplevelser, blandt andet bilulykken i 1988, og i stedet for at nægte at tale om dem, har jeg forholdt mig til dem,” siger prins Joachim.

Selvom der ikke skete mere, har oplevelsen for prins Joachim sat livet i perspektiv. Hans far, prins Henrik, har altid opfordret ham til at tale åbent om døden.

”Jeg tænker på døden. Hver dag. Døden undgår vi ikke.”