Kongelige sætter ind mod corona

Den britiske dronning Elizabeth følger i hælene på en stribe andre europæiske regenter, når hun på søndag taler til befolkningen. Aktiveringen af monarkiet tjener til at understrege coronakrisens alvor, siger dansk historiker

Det er ikke hverdagskost, at de europæiske regenter holder tv-transmitterede taler til deres befolkninger. Herhjemme var det første gang uden for den årlige nytårstale, da dronning Margrethe talte om coronakrisen den 17. marts, og når dronnning Elizabeth går på skærmen klokken 21.00 dansk tid på søndag, er det også helt usædvanligt.
Det er ikke hverdagskost, at de europæiske regenter holder tv-transmitterede taler til deres befolkninger. Herhjemme var det første gang uden for den årlige nytårstale, da dronning Margrethe talte om coronakrisen den 17. marts, og når dronnning Elizabeth går på skærmen klokken 21.00 dansk tid på søndag, er det også helt usædvanligt. Foto: Pool New/Reuters/Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Dronning Margrethe har gjort det. I lighed med den norske kong Harald, den svenske kong Carl Gustav, den belgiske kong Philippe, den hollandske kong Willem-Alexander og den spanske kong Felipe. På søndag vil det være den britiske dronning Elizabeth II, der taler til befolkningen om coronaepidemien, der også har ramt Storbritannien hårdt. Det oplyste det britiske kongehus fredag eftermiddag.

”Hendes majestæt dronningen har optaget en særlig udsendelse til Storbritannien og Commonwealth i forbindelse med coronavirussen,” skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Det er ikke hverdagskost, at de europæiske regenter holder tv-transmitterede taler til deres befolkninger.

Herhjemme var det første gang uden for den årlige nytårstale, da dronningen talte om coronakrisen den 17. marts, og når dronnning Elizabeth går på skærmen klokken 21.00 dansk tid på søndag, er det også helt usædvanligt. Bortset fra sin årlige tale juledag er det yderst sjældent, at den nu 93-årige dronning taler direkte til det britiske folk. Det er kun fjerde gang i de 68 år, dronning Elizabeth har været regent. Sidst, det skete, var i 2002 forud for hendes mors begravelse.

De mange kongelige taler til de europæiske befolkninger er dermed med til at understrege det ekstraordinære i den sundhedskrise, som Europa står midt i. Og det er netop meningen, siger Michael Bregnsbo, lektor i historie ved Syddansk Universitet, hvor han blandt andet forsker i royal historie.

”Talerne skal understrege situationens alvor. De skal få folk til at forstå, at det er vigtigt, at de gør, hvad myndighederne beder dem om. Det er ikke alle, der har så meget respekt for politikerne, men når dronningen taler, så lytter man,” siger han.

Michael Bregnsbo peger på, at en kongelig tale også kan virke som en form for trøst og opmuntring, fordi den understreger det nationale fællesskab.

”Når en regent taler til sit folk, så viser hun eller han, at vedkommende bekymrer sig om dem og har dem i tankerne. Det kan styrke følelsen af fællesskab,” siger han.

Kristina Widestedt, lektor i medier og kommunikation ved Stockholm Universitet, sagde efter den svenske konges tale, som blev holdt dagen efter dronning Margrethes, at den kunne være med til at berolige folk.

”En trøstende besked hjælper med at lette følelsen af fare. Dette er endnu ikke en national katastrofe, men mange mennesker er nervøse og bekymrede,” sagde hun til magasinet Politico.

Ikke alle borgere standser dog op og lytter, når monarken taler. Hos nogle preller tanken om en særlig royal evne til at højne moralen helt af. Det gælder blandt andet den 33-årige svenske reklamemand Daniel Lindell, der mener, at kongen er irrelevant for hans generation.

”Der er ikke meget, kongen kan sige om den her krise, jeg vil lytte til. Men hvis han åbnede slottet og satte nogle hospitalssenge ind, ville det måske rykke,” siger han til Politico.

I Spanien nøjedes dele af befolkningen ikke med at vende det døve øre til, da kong Felipe talte den 18. marts. Særligt i Madrid og Barcelona stillede tusindvis af spaniere sig ud på deres balkoner og slog på gryder og pander, mens talen blev transmitteret. De protesterede mod den korruption, de mener, at kongens far, Juan Carlos, har gjort sig skyldig i ved at modtage 100 millioner dollar (knap 700 millioner kroner) fra Saudi-Arabien i 2008, angiveligt i bestikkelse. Penge, som kritikerne mener, at kongehuset bør donere til det spanske sundhedsvæsen.

Lignende scener vil næppe gøre sig gældende på søndag i Storbritannien, hvor dronning Elizabeth nyder udbredt popularitet og bliver anset for at være det solide holdepunkt i en turbulent verden. Dronningen har allerede været ude med en skriftlig kommentar til coronakrisen, men nyheden om hendes tv-tale kommer kort efter, at Storbritannien kunne notere en kedelig rekord i forbindelse med coronapandemien. Således er der det seneste døgn registreret 684 dødsfald blandt coronapatienter i landet. Det er det hidtil højeste antal blandt briterne og en stigning på 23 procent i forhold til dagen før.

Med de seneste dødstal er der registreret 3605 dødsfald blandt coronapatienter i Storbritannien.

Fredag morgen var det samlede antal smittede oppe på 38.168 i Storbritannien.

Dronning Elizabeths tale er blevet optaget i Windsor Castle, hvor dronningen bor med prins Philip.