Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Flere og flere ender i bundløs gæld

Flere og flere danskere har problemer med at styre deres private økonomi. Over 208.000 er registreret som dårlige betalere. Og danskernes samlede gæld sætter rekord med 10,6 milliarder kroner. Det viser nye tal fra Experian, som driver landets største gælds-register, RKI.

Landets gratis gælds-rådgivninger kan mærke, at folk ikke længere kan få nye forbrugslån. Det betyder, at mange ikke kan betale deres gamle gæld.

- Vi er ved at drukne i henvendelser, og vi må dagligt sige nej til mindst 20 danskere, som har brug for hjælp. Det siger Sandy Madar, som er formand for Den Sociale Retshjælp.

I sidste uge startede Forbrugerrådet en gratis gælds-rådgivning. Her er allerede flere måneders ventetid, siger projektleder Annette Mathiasen.

Opgørelsen fra RKI-registret viser, at hver dårlig betaler i gennemsnit har en ubetalt gæld på 43.512 kroner. Folk på Lolland er hårdest ramt. Her bor mere end ni procent af dem, der står i registre over dårlige betalere.

De høje tal får Socialdemokraterne til at foreslå, at lånehajerne skal betale for rådgivning til folk med høj gæld.

- Problemerne er skabt af de virksomheder, der låner ud til høj rente uden at rådgive folk. De virksomheder må også være med til at betale, siger partiets forbruger-ordfører Benny Engelbrecht.

- Vi foreslår, at virksomhederne betaler for, at alle danskere med gæld kan få gratis rådgivning hos det offentlige, siger han.