Prøv avisen

Sólrun - Danmarks nye førstedame

Danmarks nye statsminister-frue hedder Sólrun Rasmussen. Hun er født på Færøerne og har tre børn med Lars Løkke Rasmussen.

Sólrun Rasmussen har været godt til at holde lav profil. Det er lykkedes hende at holde familiens privatliv ude af ugeblade og sladder-spalter. Det kan ellers være svært, når man er gift med en af Danmarks magtfulde politikere.

Læste til læge

Lars Løkke mødte Sólrun Jákupsdóttir til en kollegie-fest på Amager. Dengang studerede Sólrun medicin. Mens hun læste, fødte hun i 1989 parrets første søn, Bergur. Senere kom datteren Lisa og sønnen Símun til - også under Sólruns studier.

For at få det hele til at hænge sammen skiftede Sólrun spor. Hun afbrød medicin-studierne og startede på Zahles Seminarium. Siden 2004 har hun arbejdet som lærer på Det Kongelige Teaters skole. Her underviser hun balletbørn i matematik, fysik, naturfag og engelsk.

Et privat menneske

Sólrun Rasmussen er et jordbundet menneske. Hun er den, der får familien til at hænge sammen, når manden laver reformer og bliver interviewet i tv. Den 40-årige lærer bliver kaldt både "skarp og kontant", "egenrådig" og "meget færøsk" af sin familie og venner.

Og så har den færøske førstedame selv en stor politisk interesse. Hun har været medlem af byrådet i Græsted-Gilleleje for Venstre i to valg-perioder. Det var fra 1998 til 2005.

Anne-Mette viser vejen

Sólrun Rasmussen ønsker selv at fortsætte den jordbunde, private stil. Men det er ikke sikkert, hun får lov til det. Med Anne Mette Rasmussen er danskerne nemlig blevet vant til en førstedame, der er fremme i medierne. Det mener lektor Inger H. Dalsgaard fra Århus Universitet. Hun har forsket i fænomenet førstedamer.

- Sólrun vil nok ikke danse sig ind i danskernes hjerter. Men hun vil blive mødt med et krav om at gøre et eller andet. For hver gang en førstedame skruer op for sine offentlige aktiviteter, så bliver det svært for efterfølgeren at skrue ned. Folk bliver skuffet, hvis de fremover kun kan følge med i de kongeliges liv. Det siger Inger H. Dalsgaard.

/ritzau/