Prøv avisen

Tyskland vil have kz-fangevogter udleveret

Den 89-årige John Demjanjuk blev tirsdag hentet af politiet i sit hjem i Ohio i USA. Han er anklaget for at deltage i jøde-forfølgelserne under 2. Verdenskrig. Her blev han kendt under navnet Ivan den Grusomme. Nu vil Tyskland have ham udleveret.

John Demjanjuk er født i Ukraine. Under 2. Verdenskrig var han fange-vogter i kz-lejren Soibor. Lejren ligger i Polen. Demjanjuk førte selv jøder hen til gaskamrene i 1943. Det fortæller overlevende fanger fra kz-lejren. Demjanjuk er mistænkt for at medvirke til drab på 29.000 jøder.

De tyske myndigheder udstedte en international arrest-ordre på Demjanjuk for en måned siden. Tirsdag blev Demjanjuk anholdt af amerikansk politi. Han blev kørt til lufthavnen. Men en amerikansk appel-domstol udsatte udleveringen til Tyskland. Demjanjuk blev i stedet kørt tilbage til sit hjem. Her fik han elektroniske fod-lænker på.

Demjanjuk er svagelig og sidder i kørestol. Hans familie mener, at han er for skrøbelig til at klare rejsen til Tyskland. En amerikansk appel-domstol undersøger nu sagen nærmere.

Dømt til døden i Israel

Demjanjuk kom til USA i 1952. Han fik amerikansk statsborgerskab efter seks år. Han skiftede også navn fra Ivan til John. Han var bilarbejder, indtil han gik på pension.

Demjanjuk er tidligere blevet rets-forfulgt på grund af sin fortid. I 1988 blev han dømt til døden i Israel, fordi han havde været fangevogter i kz-lejren Treblinka. I lejren omkom 870.000 mennesker. Dommen blev senere underkendt af den øverste domstol i Israel.

I 2002 blev Demjanjuk dømt i en retssag i USA. Han fik frataget sit statsborgerskab for anden gang. Begrundelsen var, at han havde arbejdet i tre andre koncentrations-lejre i Nazi-tyskland.

John Demjanjuk siger selv, at han ikke deltog i jøde-forfølgelserne. Han siger, at han blev tvangs-udskrevet til den russiske hær og var tysk krigs-fange i 1943 til 1944.

/ritzau/