Krisemøde søndag aften: Krænkelsessager har bragt en af Socialdemokratiets vigtigste poster i fare

Hen over weekenden er flere krænkelsesanklager mod Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), dukket op, hvilket har sat både partiet og statsminister Mette Frederiksen i en vanskelig situation. Søndag var der indkaldt til krisemøde på rådhuset i København

Krænkelsessager har bragt en af Socialdemokratiets vigtigste poster i fare. Overborgmester i København, Frank Jensen, er henover weekenden blevet hovedperson i en række klager. Søndag aften er der krisemøde i Socialdemokratiet.
Krænkelsessager har bragt en af Socialdemokratiets vigtigste poster i fare. Overborgmester i København, Frank Jensen, er henover weekenden blevet hovedperson i en række klager. Søndag aften er der krisemøde i Socialdemokratiet. . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Der er over 100 borgmesterposter i Danmark, men én af dem kan siges at have større betydning for den nuværende regering end alle de andre til sammen. Og det er den som overborgmester i København.

Af netop den grund rammer de krænkelsesanklager, som hen over weekenden er dukket op mod den nuværende overborgmester, Frank Jensen (S), Socialdemokratiet særligt hårdt. Håndteringen af sagerne kan nemlig ikke kun påvirke overborgmesterens fremtid i politik, men også en af partiets vigtigste poster. Det siger Tim Knudsen, der er professor emeritus, politisk kommentator og aktuel med tre bind om danske statsministre.

”Socialdemokratiet har haft den vigtigste borgmesterpost i Københavns Kommune siden 1903, og den har med tiden fået en symbolsk betydning for partiet. For den er med til at understrege dets magt og status. Partiet kan tabe borgmesterposter andre steder i landet, men med denne er det anderledes. Derfor er den nuværende sag så penibel,” siger han.

Fredag aften stod to kvinder frem i Jyllands-Posten med anklager om seksuelt grænseoverskridende adfærd fra Frank Jensen, som fandt sted, mens han har været overborgmester og øverste leder for flere tusinde ansatte i kommunen. Lørdag indkaldte Frank Jensen til et hastemøde på Københavns Rådhus den efterfølgende aften, hvor han skulle forklare sig over for fællesledelsen i Socialdemokratiet i København, som tæller kredsformændene, forretningsudvalget og borgerrepræsentationsgruppen. Op til mødet kritiserede medlemmer af støttepartierne på Københavns Rådhus sagerne, som de forventede en intern reaktion på i Socialdemokratiet. Og få timer inden krisemødet er problemerne vokset, da Socialdemokratiets ledelse i København ifølge Jyllands-Posten er blevet gjort bekendt med en række nye anklager om krænkelser begået af overborgmesteren fra slutningen af 1990’erne og frem til 2019. Det sidste har fået DSU-formanden i København, Cecilie Sværke Priess, til at udtale, at Frank Jensen skal fratræde sine poster.

Mødet bliver holdt søndag aften klokken 18.30. Allerede inden mødet står det dog klart, at de fremmødte partifæller ikke uden videre vil kunne afsætte Frank Jensen, ligesom det er muligt i sager om ministre eller gruppeformænd. Lovgivningen på området er nemlig anderledes, hvilket betyder, at overborgmesteren i yderste konsekvens selv skal vælge at gå af, siger Tim Knudsen.

De seneste dage har medlemmer af Socialdemokratiets støttepartier også rejst tvivl om deres støtte til Frank Jensen, og der har lydt teorier om, at Enhedslisten måske kan ende med at overtage posten ved kommunalvalget næste år. Dette vil ikke kun ændre den politiske linje i kommunen, men også ramme hele Socialdemokratiets selvforståelse, siger Tim Knudsen.

”Det ville være et meget stort prestigetab for Socialdemokratiet. Derudover vil det være med til at cementere et indtryk af, at partiet ikke er, hvad det har at været. Det går godt i meningsmålingerne for øjeblikket, men medlemstallet i Socialdemokratiet er reduceret til en tiendedel af, hvad det var i partiets storhedstid. I midten af det 20. århundrede havde partiet en lang periode med absolut flertal i borgerrepræsentationen i København, og kommunen var en socialdemokratisk højborg. Nu er partiet ikke længere en selvskreven leder i København, og at miste posten vil være et tegn på, at partiets storhedstid er forbi.”

Selvom problemet med Frank Jensen påvirker hele partiet, bør den ifølge Tim Knudsen håndteres lokalt og ikke af statsminister Mette Frederiksen. For hvis hun får Frank Jensen til at gå af, vil hun få kritik fra andre S-borgmestre for at blande sig i lokalpolitiske forhold.

Til gengæld er statsministeren nødt til at forholde sig til det faktum, at Frank Jensen også er partiets næstformand. Hvis sagerne ikke bliver lagt ned, kan Mette Frederiksen ifølge Tim Knudsen blive presset til at tage stilling til, om hun mener, han kan fortsætte på den post. Og så vil det også vise sig, om der er handling bag ordene fra statsministerens åbningstale om at fortsætte det igangværende opgør med sexisme og krænkelser. De udtalelser kan nu ramme hende som en boomerang, siger han og tilføjer, at det bliver særligt hårdt, hvis der dukker flere sager op inden for partiet.

”Frank Jensen er jo ikke den eneste socialdemokrat, der har været kritik af i forbindelsen med nærgående og krænkende adfærd. Gamle sager kan få en ny tur i mediemøllen, men ikke mindst tror jeg, at der vil blive ledt efter hidtil ukendte tilfælde i de socialdemokratiske rækker. Især hvis de er så tæt på Mette Frederiksen, at hun måske ved noget om det, kan det blive svært for hende,” siger han.

Frank Jensen ønskede ikke at udtale sig til pressen inden mødet søndag aften, men udtalte dog kort til TV2 News, at han ikke kunne genkende krænkelsesanklagen fra 2019. Han har derudover undskyldt til partiet og de krænkede personer på Facebook, men ikke kommenteret yderligere på de anklager, som dukkede op søndag eftermiddag.