Prøv avisen

Dommere baner vej for udlevering af kvinde efter 431 dage i celle

Kristine Misane skal fortsat være fængslet efter 421 døgn, har Østre Landsret bestemt fredag. Det sker, så hun kan udleveres til en straffesag i Sydafrika. (Foto: Støttegruppe på facebook/Scanpix 2020) Foto: Støttegruppe På Facebook/Ritzau Scanpix

I sag om udlevering til Sydafrika ændrer landsretten en afgørelse fra en byretsdommer. Fængsling forlænges.

Selv efter 431 døgn skal en lettisk kvinde forblive i sin celle i Vestre Fængsel i København. Fængslingen skal sikre, at hun kan blive udleveret til en straffesag i Sydafrika.

Det har Østre Landsret fredag bestemt i sagen om 46-årige Kristine Misane, der længe har forsøgt at undgå udlevering. Hun frygter for sit liv, har hun sagt.

Tre landsdommere ændrer den afgørelse, som Københavns Byret kom frem til i slutningen af januar. Da blev hun sat på fri fod.

I Sydafrika sigtes hun blandt andet for foragt for retten. Hun har fjernet sin nu fire-årige datter fra landet på trods af en retskendelse i en sag om forældremyndighed med faren, der er sydafrikaner.

Kvinden er selv årsag til, at det har trukket længe ud med at udlevere hende, har en anklager fredag sagt i et retsmøde.

Flere gange har Letland sendt appeller til danske myndigheder om at stoppe udleveringen. Også indsigelser fra hendes advokater er blevet afvist. Så sent som torsdag har Rigsadvokaten bestemt, at afgørelsen står ved magt.

Fredagens retsmøde skyldes, at en dommer i Københavns Byret 30. januar besluttede at løslade Misane. Denne afgørelse indbragte anklagemyndigheden for landsretten.

- Hvis landsretten løslader Misane, har hun haft held til at kortslutte det internationale system, og det skal ikke ske, sagde anklager Anders Larsson.

- Alle de skridt, Misane har foretaget, er egnet til at forsinke processen, tilføjede han. Samtidig anerkendte anklageren, at hendes protester ikke har været ulovlige.

Derimod har kvindens advokat fastslået, at fængslingen er ude af proportioner med den straf, hun står til i Sydafrika. Endvidere er en frist på 30 dage i udleveringsloven igen blevet overskredet.

- Jeg vil blot fremhæve, at det jo ikke er sådan, at Kristine Misane synker i jorden i tilfælde af løsladelse. Sydafrika har jo mulighed for at rette henvendelse til Kristine Misanes hjemland, sagde advokat Henrik Stagetorn.

Landsretten mener, at fristen kan overskrides. Der foreligger særlige omstændigheder, som gør, at kvinden skal forblive fængslet "i en kortere periode med henblik på udleveringens gennemførelse".

Desuden står den langvarige fængsling ikke i misforhold til den straf, som Kristine Misane eventuelt vil blive idømt i Sydafrika, fastslår dommerne.

Advokat Stagetorn har sagt, at fængslingen svarer til en straf på et år og ni måneder, hvis man tager prøveløsladelse i betragtning. Dette kan der dog ikke lægges vægt på, skriver dommerne.

Rigsadvokaten vil nu give Sydafrika besked om at komme til Danmark for at hente kvinden "så hurtigt som muligt", har anklageren sagt.

Et centralt spørgsmål undervejs har været risikoen for nedværdigende behandling og tortur i et sydafrikansk fængsel. Sydafrikas myndigheder har erklæret, at Misane i en fællescelle med 17 andre vil få 4,4 kvadratmeter til sig selv. Dette har Rigsadvokaten accepteret.

/ritzau/