FAKTA: 11 ministre afhøres om Tibetsagen

Siden januar er godt 80 personer blevet udspurgt i sagen om håndteringen af officielle kinesiske besøg.

Helle Thorning-Schmidt (S) havde i januar sin mobiltelefon fremme efter en afhøring i Tibetkommissionen, som låner lokaler i  Retten på Frederiksberg. Hun syntes, at politiet gik "hårdt til demonstranterne" ved et kinesisk statsbesøg i 2012. Men den daværende statsminister gjorde ikke noget ved det og bad for eksempel ikke sin justitsminister om en redegørelse. Der var mange andre ting, der optog hende, forklarede hun. (Arkivfoto)
Helle Thorning-Schmidt (S) havde i januar sin mobiltelefon fremme efter en afhøring i Tibetkommissionen, som låner lokaler i Retten på Frederiksberg. Hun syntes, at politiet gik "hårdt til demonstranterne" ved et kinesisk statsbesøg i 2012. Men den daværende statsminister gjorde ikke noget ved det og bad for eksempel ikke sin justitsminister om en redegørelse. Der var mange andre ting, der optog hende, forklarede hun. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I alt 11 forhenværende ministre står på listen over vidner, som Tibetkommissionen har indkaldt til afhøringer i 2021.

* Torsdag er turen kommet til de to tidligere udenrigsministre Kristian Jensen (V) og Anders Samuelsen (LA).

* Tidligere har kommissionen udspurgt otte forhenværende stats- og udenrigsministre. Den sidste bliver Lars Løkke Rasmussen, der skal besvare spørgsmål sidst i maj.

* I alt er der indtil nu foretaget godt 80 afhøringer. Der mangler cirka 25.

* Tibetkommissionen undersøgte i en første beretning officielle kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014.

* Borgernes ret til frit at ytre sig og til at demonstrere blev krænket af politiet i 2012 og 2013. Grundloven blev overtrådt, fastslog kommissionen.

* En fornyet undersøgelse ser på myndighedernes håndtering af besøg siden 1995.

* Der er fremlagt dokumenter og afgivet vidneudsagn om en række indgreb og manøvrer, som gik ud på at holde demonstranter ude af syne for kinesiske gæster. Det er sket i 1998, 1999, 2002, 2004, 2009 og 2011.

* På magnetbånd, som var lagt til destruktion, er der fundet emails, som viser, at Udenrigsministeriet var involveret i at skjule demonstranter i 2009.

Kilder: Tibetkommissionen, Ritzau

/ritzau/