Prøv avisen

Læge afviser at have givet dræbende piller

Et glas med Fenemal-piller kunne politiet finde under ransagning af Svend Lings hjem. - Den har jeg deponeret på et sikkert sted til eget brug, fortalte han mandag i Retten i Svendborg. Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix

En brilledesigner døde i 2017. Hans hustru og datter vidnede mandag i Retten i Svendborg, hvor en læge tiltales for at have hjulpet flere til at begå selvmord.

I mere end et år ønskede brilledesigner Jørgen Vesterby at dø, og 7. maj 2017 slog hans hjerte for sidste gang.

Selv om der på dødsattesten står, at han døde af en hjerneblødning, mener anklagemyndigheden, at han tog sit eget liv og fik hjælp til handlingen.

Mandag var de to pensionerede læger Svend Lings og Frits Schjøtt på anklagebænken i Retten i Svendborg.

Svend Lings har ifølge anklagemyndigheden foruden Jørgen Vesterby hjulpet en kvinde med at dø og yderligere en mand, som dog ikke lykkedes med at gennemføre sit forehavende.

Psykiater Frits Schjøtt er tiltalt for i et tilfælde at have udskrevet sovemedicinen Fenemal, vel vidende at det skulle bruges til at begå selvmord. Manden endte dog med ikke at fuldføre selvmordet.

Schjøtt erkender sig skyldig, mens Lings erkender flere af de faktiske forhold, men nægter sig skyldig.

- Spørgsmålet går på, hvor konkret medvirken skal være, før det kan straffes, siger Svend Lings forsvarer, Hanne Rahbæk.

Ifølge brilledesignerens ene datter, som mandag vidnede i retten, havde han i halvandet år ønsket at dø.

- Jeg vidste, at han ville tage sit liv på et tidspunkt.

- Hver gang jeg så min far, sagde jeg sådan set farvel til ham, sagde hun.

Da Jørgen Vesterbys planer om at få aktiv dødshjælp i Schweiz faldt til jorden, kontaktede hans hustru Svend Lings. Hun havde i nyhederne hørt, at Lings efter eget udsagn havde hjulpet mindst ti med at begå selvmord.

- Jeg sender en mail, hvor jeg forklarer Jørgens situation, og jeg spørger direkte, om han kunne hjælpe Jørgen, fortalte hustruen i retten.

I en række lande, heriblandt Holland, Belgien og Schweiz, er aktiv dødshjælp lovligt. I Danmark derimod kan det straffes med op til tre års fængsel.

Den pensionerede læge besøgte i marts 2017 Jørgen Vesterby i dennes hjem og indvilgede i at hjælpe. Det blev aldrig udpenslet, præcis hvordan han skulle det, fortæller hustruen.

- Jeg hjalp, så godt jeg kunne med råd og vejledning. Fra en selvmordsvejledning, som justitsministeren har fastslået, er fuldt lovlig, sagde Lings.

I vejledningen, som Lings er ophavsmand til, står, at man bør knuse pillerne, blande dem i eksempelvis mos og skylle det ned med alkohol.

Nogen tid efter besøget modtog hustruen en polstret A5-konvolut adresseret til Jørgen Vesterby. Ifølge anklageren var det her, at Lings sendte de 100 Fenemal-piller til den svækkede brilledesigner.

Men Lings nægter at have givet piller. Det var udelukkende råd, han kom med, fastholder han.

I maj sidste år sov Jørgen Vesterby ind, og ved hans seng blev der fundet en flaske vodka.

- Så har han fulgt vejledningen, sagde Svend Lings i retten til smil og grin på tilhørerrækkerne.

Den spektakulære sag har fået stor omtale. Ifølge Lings er det første gang, at læger i Skandinavien står tiltalt for at hjælpe patienter med at dø.

Ud over flere indkaldte vidner viste anklageren en TV2-dokumentar og afspillede flere radioklip fra Radio24syv, som skulle understøtte hendes påstand om, at Lings hjalp flere personer med at dø.

Der ventes dom 26. september.

/ritzau/