Prøv avisen

Lumsk lægemiddel kan have taget to liv

To mænd, som lørdag aften blev fundet døde i en lejlighed i Silkeborg, formodes at have taget receptpligtige piller inden deres død. Morfinpillerne er dog et atypisk valg, hvis man ønsker sig en rus, vurderer overlæge ved Giftlinjen. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lørdag aften blev to unge mænd fundet døde i et værelse hos en bekendt i Silkeborg. Politiet mistænker, at de havde taget en overdosis receptpligtig medicin.

De fleste søger en hurtig rus, når de tager stoffer.

Men to mænd menes at have taget nogle langsomtvirkende piller, som kan have taget livet af dem.

Mændene på henholdsvis 19 og 20 år blev lørdag aften fundet livløse i et værelse hos en 21-årig bekendt i Silkeborg. Det fortalte vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Jan Nørum natten til søndag.

- De afdøde havde lånt værelset og lagt sig ind for at sove. Men beboeren kunne ikke få liv i dem, så han ringede efter en ambulance, sagde vagtchefen.

Politiet modtog anmeldelsen klokken 22.11 lørdag aften. Da ambulancen nåede frem, blev begge unge mænd erklæret døde.

Det er politiets formodning, at en overdosis Doltard 30 mg kostede dem livet. Doltard er receptpligtige morfinpiller udviklet til at behandle stærke smerter.

Effekten indtræder først, op mod et halvt døgn efter at man har taget midlet, og det kan snyde mange, som eksperimenterer med stoffer og medicin.

Det forklarer psykiater Henrik Rindom. Han udtaler sig om stoffet Doltard generelt - ikke om den specifikke sag fra Silkeborg.

- Præparatet er langtidsvirkende, og det gør det lidt lumsk. Unge, der ikke ved, hvad det er, de ligger og leger med, bliver utålmodige. De tænker ofte, at det nok ikke virker, eller at de har taget for lidt, og så er der risiko for overdosering, siger han.

I modsætning til eksempelvis de opkvikkende og ulovlige stoffer ecstasy og kokain er morfinpræparater sløvende. Personer, som tager medicinen, vil derfor kunne opleve at blive trætte.

- Man bliver sløv, og hvis man tager en overdosis, falder man til sidst i søvn. Det, man dør af, er, at stoffet lammer ens vejrtrækningscenter i hjernen, så man til sidst holder op med at trække vejret, siger Henrik Rindom.

Det kommer bag på overlæge Søren Bøgevig fra Giftlinjen, at de unge angiveligt har taget morfinpiller. Det er et usædvanligt valg, hvis man ønsker en rus, vurderer han.

- Ofte ser vi, at folk gennem rusmidler gerne vil have en hurtig effekt og virkning. Det er depotpræparater af morfintypen ikke, siger Søren Bøgevig.

Giftlinjen modtager flere gange om ugen opkald fra personer, som bruger forskellige slags receptpligtig medicin for at opnå en rus. Det er folk på tværs af samfundslag og i alle aldre, oplyser overlæge Søren Bøgevig fra Giftlinjen.

- Der er intet mønster i, hvem der særligt misbruger medicinen. Vi ved dog, at yngre mennesker og særligt yngre mænd er risikovillige, og her ses alle former for rusmiddelmisbrug.

Det var søndag eftermiddag endnu ikke fastlagt, hvad de to mænd døde af.

Midt- og Vestjyllands Politi afventer en udtalelse fra retsmedicinere, og den formodes klar i løbet af ugen.

Kort efter dødsfaldene meldte politiet ud på Twitter, at de to mænd formentlig ikke var de eneste, som havde været interesseret i at prøve Doltard.

- Stoffet skulle lige nu være populært blandt unge i Silkeborg-området, skrev Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter.

Har man mistanke om, at man selv eller andre har taget en overdosis, kan man kontakte Giftlinjen for hjælp på telefon 8212 1212.

/ritzau/