Prøv avisen

Peberspray i hjemmet skal øge folks tryghed

Ud over øget tryghed til borgerne vil det ifølge regeringens udkast til et lovforslag om en delvis lovliggørelse af peberspray også have den effekt, at våbenhandlere og andre vil opleve en økonomisk vækst. Her er det en ansat ved et israelsk våbenfirma, der viser en peberspray frem. Foto: Jack Guez/Ritzau Scanpix

Regeringen har sendt et lovforslag i høring, der gør det lovligt at bevæbne sig med peberspray i hjemmet. Fagfolk advarer, men det politiske flertal er i hus.

Tyve og røvere i private hjem skal fremover kunne stoppes med et pift fra en peberspray, der brænder i øjne og slimhinder, og gør de ubudne gæster momentant blinde.

Regeringen har netop sendt et lovforslag i høring, der fra årsskiftet vil tillade borgere at have den kradse spray liggende klar hjemme i sengebordsskuffen.

Årsagen er, at peberspray i hjemmet ifølge regeringen, "vil kunne øge trygheden for mange borgere".

- Peberspray er i en række sammenhænge et anerkendt middel til selvforsvar, og i mange tilfælde vil alene bevidstheden om, at man er i stand til at forsvare sig selv øge følelsen af tryghed og sikkerhed for den enkelte, står der i bemærkningerne til lovforslaget.

Regeringens udspil følger et gammelt forslag fra Dansk Folkeparti, der længe har ønsket våbenloven lempet, så peberspray bliver et tilgængeligt forsvarsvåben for almindelige mennesker.

Partiets daværende partiformand Pia Kjærsgaard blev i 2003 idømt en bøde for at have båret og truet med en peberspray på gaden i København.

Det er dog ikke derfor, at DF i dag er så varm en fortaler for pebersprayen, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.

- Vi mener, at det er naturligt, at borgerne har mulighed for at forsvare sig mod en indbrudstyv eller lignende, der trænger ind i ens hjem, siger han og fortsætter:

- Det er også vores indtryk, at en peberspray er et meget mildt forsvarsredskab. Altså der ville jo være større risiko for både én selv og en tyveknægt, hvis man bruger eksempelvis knive eller sakse, som man har lovligt derhjemme i dag.

Senest pebersprayen var til debat, var for ti år siden, da politiet fik tilført pebersprayen til sin palet af magtmidler.

Bekymringen fra kritikerne var, at det nye magtmiddel blot ville få politiet til at løse flere konflikter med magt.

I årene der fulgte viste det sig også, at politiet brugte pebersprayen flittigt, uden at det betød færre sager, hvor betjentene havde brugt stav, hunde eller andre magtmidler.

En sådan udvikling er Justitsministeriet heller ikke blind for i forbindelse med det fremsatte udkast til lovforslaget:

- Justitsministeriet er opmærksom på risikoen for, at en generelt større udbredelse af peberspray vil kunne føre til en eskalering af voldsniveauet og til, at tærsklen for, hvornår peberspray anvendes, vil falde, skriver ministeriet.

Både politiets fagforening, Politiforbundet, og Det Kriminalpræventive Råd har advaret mod den lovændring, regeringen og DF vil gennemføre.

Det Kriminalpræventive Råds formand, Henrik Dam, har sagt:

- Jeg er generelt betænkelig ved, at man begynder at bevæbne vores befolkning.

- Vi har en samfundsmodel i Danmark, som er rigtig god. Vi betaler alle skat, og så beskytter staten os også mod forbrydere.

Regeringen peger som modsvar på erfaringer fra Frankrig med en lignende ordning. Og fra Tyskland, hvor man dog kun må bruge pebersprayen mod angribende dyr.

I den danske udgave skal det fortsat være ulovligt at bære pebersprayen offentligt, men ofre for stalking og andre udsatte voldsofre skal kunne søge om tilladelse til det.

/ritzau/